A kukásautóból nézve megváltoznak a szempontok

Belegondoltak már, mi lenne, ha néhány hétig nem vinnék el a szemetet? Beültünk a kukásutóba, hogy megtapasztalhassuk, átérzik-e a soproniak, milyen fontos munkát végeznek a szemétszállítók.

Pizsamás kissrác mezítláb ingeteg lelkesen a teraszról a kukásautónak, arcán a félreismerhetetlen vágyakozás...

- Minden kisfiú ki szeretné egyszer próbálni, milyen ott állni a teherautó végében, de mire felnőnek, a legtöbbjükben elmúlik ez az érzés - mondja mosolyogva a húsz tonnás MAN vezetője, Balázs László. 1977 óta teherautó-sofőr, tizennégy éve az STKH munkatársa. Elképesztő szűk utcákba bírja tolatva bevinni hatalmas járművét. A műszerfalra szerelt kamerákkal majdnem mindent lát: a két rakodót a gép háta mögött és a rájuk váró szemeteseket a kocsi előtt.

- Az egyik a fiúk biztonsága miatt jó, a másik pedig mindnyájunkat véd. Sajnos előfordul, hogy ott kell hagynunk a kukát, mert nem kommunális hulladék van benne, hanem mondjuk építési törmelék. De az sem ritka, hogy azért nem ürítjük ki, mert egyszerűen nem tudjuk megközelteni. Nem húzták ki, eltakarja a sövény vagy a parkoló autó. Ilyenkor visszanézik a központban a felvételt, hogy ki hibázott. Persze előfordul, hogy mi, de akkor azt vállaljuk is - magyarázza a kamerák szükségességét Balázs László. Kiderül az autóról az is, hogy érzékeli a hátul állók súlyát, s amig a rakodók ott "lógnak" nem engedi 30-40 fölé a sebességet. Míg a MAN vezetője mesél, gombokat és karokat mutat a vezetőfülkében, a hátunk mögött folyamatosan dolgozik a gép. A pajzshoz tömöríti a szemetet, hogy minél több elférjen. Egy egész városrész hulladékát képes összepréselni.

Balázs László 1977 óta ül teherautók volánja mögött.
NM

Ennél is érdekesebb, ahogy Balázs László erőlködés nélkül forog, tolat, hajt be újabb és újabb utcákba, pedig ezen a napon helyettesít, ráadásul az útvonalat több helyen is módosítják a felújítások. (Nem kevés plusz költséget okozva a szolgáltató cégnek.) Reggel megkapta a területet, fejben összeállította a legideálisabb útvonalat és indult. Olyan utcákba is, amik létezéséről a legtöbben még nem is hallottunk. Hosszas unszolásra elárulja, a Rózsa utca számára a legnagyobb kihívás: a Sas téren parkoló autóktól sokszor nem is tud behajtani...

Közben próbálunk egy kereszteződésből kifordulni, de balról úgy zúgnak el a személyautók, mintha égne a város. Valahogy eszükbe sem jut kiengedni a kukáskocsit.

Mit dob ki a soproni?

- Bármi lehet a kukákban és gyakorlatilag mindennel találkoztunk már - válaszol tömören a kérdésre Kovács Ádám rakodó. Elárulja, hogy a döglött kutyától az aranyláncig tényleg bármi landolhat az edényben, a legrosszabb, amikor építési törmelékkel tömik tele, vagy tiltott hulladékot próbálnak eldugni a zacskók alatt. - Nem érdemes próbálkozni, mert a súlyból mi úgyis megérezzük, mit tartalmaz az edény. Ha ott a törmelék vagy a veszélyes hulladék, nem visszük el a kukát. Lefényképezzük és jelentjük. Nem érdemes... - legyint két ürítés között Ádám.

Belenézve az edényekbe és látva, mi minden borul a MAN hátuljába, szomorúan állapítjuk meg: még mindig sokan vannak, akik nem gyűjtik szelektíven a szemetet. Műanyag flakonok garmadáját, neylonzacskók ezreit gyűri a prés a kocsiban. Pedig minden feltétel adott már a szelektív gyűjtéshez, a családi házas városrészekben házhoz mennek a zsákokért. Igazán nem fáradság külön tenni a műanyagot meg a papírt, s mégsem nőnének hulladékhegyek a XXI. század embere után...

Az edényekben még mindig nagyon sok a műanyag.
NM

Néhány óra múlva már sztorizgatunk a kukák között...

- Ünnepnapokon korábban indulunk. Ilyenkor gyakrabban előfordul, hogy elfelejtik előző este kitenni a kukát. Aztán amikor meghallják a kocsit, hálóingben meg gatyában, sokszor mezítláb futnak utánunk. De azok is emlékezetes esetek, amikor azért sietnek utánunk, mert véletlenük kidobtak valamit, amit nem kellett volna. Kerestünk már aranyfogat, pénztárcát is a több tonna szemétben, de persze ez egy reménytelen vállalkozás.

Ádám soproni és három éve dolgozik az STKH-nál, nem panaszkodik, de a tizedik kérdés után bevallja:

- Fizikailag azért nem könnyű, hiszen egy műszakban húsz tonnát húzunk oda a kocsihoz. Lehetne a fizetés is több, de hát kinek nem? - kérdez vissza és milyen igaza van. Rátérünk inkább arra, mit tehetnek a soproniak, ha azt akarják, hogy a kukások összenézzenek a szemetes felett: "itt egy kulturális, rendes ember lakik".

A rakodók egy-egy műszakban húsz tonnányi súlyt húznak oda az autóhoz.
NM

- Nekünk az a fontos, hogy az edények jól megközelíthető helyen várjanak bennünket. Fűtési szezonban viszont sokszor majd' megfulladunk a hamutól ürítés közben. Marja a szemünket, a torkunkat, ahogy száll a szürke, lugos por. Azt nagyon kérjük, hogy tegyék zacskóba, zsákba, ne csak kiöntsék... - vált komolyra Kovács Ádám. Mellette próbál komolyan bólogatni mindig mosolygó, vékony társa, a Marosvásárhely mellől származó Thodor Hagi. Ő is három éve üríti már a kukákat Sopronban, igaz, megszakításokkal. Ha kap egy jó ajánlatot németországi idénymunkára, akkor megy. Meg néha haza is kell mennie... De aztán mégis visszatér az STKH-hoz, mert ez egy biztos munka, biztos kereset.

Még akkor is, amikor - gondoljunk csak bele - a téli fagyban és szakadó esőben még nehezebb a munka. Ráadásul sokan lenézik a kukásokat, van, aki még be is szól nekik. Állítólag jól tűrik.

Enyugat szubjektív

A riport napján a cikkben szereplők munkatársai balesetet okoztak. Két STKH-s autó ütött el gyalogost, az egyik néni életét vesztette, a másik súlyos sérüléseket szenvedett. A körülményeket az arra hivatott szakemberek majd feltárják és megállapítják a felelősséget. A vizsgálók nyilván jól tudják: a kukásautóból nézve mások a perspektívák - szó szerint és átvitt értelemben is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek