Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas tömeg tüntetett a korlátozások ellen

Berlinben a legnagyobb összeesküvés-elméletnek tartják a koronavírus-járványt.
Hirdetés
Hirdetés

Feloszlatta a német rendőrség Berlinben a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen szervezett szombati tüntetést - írja az MTI. A rendőrség azzal indokolta a fellépést, hogy a demonstráció szervezői nem biztosították az egészségügyi előírások betartását. A hatóságok szerint 20 ezer fős tömeg vonult át a belvároson a Brandenburgi kapuig, a szervezők számításai szerint viszont 1,3 millió tiltakozó vett részt a megmozduláson.

A BBC tudósítása szerint alapvetően békésen zajlott a tüntetés, kevesen viseltek szájmaszkot, a transzparenseken olyan szövegeket voltak olvashatóak, mint hogy "korona, vaklámra", illetve "arra kényszerítenek minket, hogy szájkosarat viseljünk." Az MTI beszámolója szerint többen azt kiabálták, hogy "a koronavírus-világjárvány a legnagyobb összeesküvés-elmélet". Ellentüntetők is megjelentek a helyszínen, de a rendőrség távol tartotta egymástól a két tábort.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter bírálta a tiltakozókat, amiért nem tartották be a járványügyi előírásokat. Elismerte, hogy az embereknek világjárvány idején is joguk van tüntetni, de nem így, ahogy az szombaton történt. "Józan ész, kitartás és összefogás kell ahhoz, hogy a pandémiát legyőzzük" - írta a Twitteren. Saskia Esken, a szociáldemokrata párt (SPD) társelnöke még élesebben fogalmazott; szerinte megmozdulásukkal előidézik a járvány második hullámát és a védekezés sikerét kockáztatják.

További hasonló megmozdulásokra lehet számítani Németországban, miközben az új fertőzések száma folyamatosan emelkedik: az utóbbi 24 órában 955 új esetet regisztráltak, május óta nem emelkedett ilyen nagy ütemben a fertőzések száma, leszámítva egy június közepi helyi gócpontot egy húsüzemben. A hatóságok azzal magyarázzák az emelkedést, hogy az emberek nem tartják be az előírásokat.

Németországban eddig több mint 211 ezer fertőzöttet regisztráltak, az aktív esetek száma 8200, a járvány halálos áldozatainak száma meghaladja a 9200-at.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés