A természetvédők az UNESCO központjának segítségét kérik

Húsz ország harminc civil szervezetének alírásával juttattak el tiltakozó levelet a Fertő parti beruházás ügyében az UNESCO központjába.

- Fel kívánjuk hívni a figyelmét a növekvő veszélyre az egyik határon átívelő UNESCO Világörökségi helyszínnel, a Fertő / Neusiedlersee Kultúrtájjal kapcsolatban. A magterületen, amely Ramsari és az EU Madár- és Élőhelyvédelmi direktíváinak keretén belül Natura 2000-es területként is nyilvántartott, nem fenntartható turisztikai fejlesztések veszélyeztetik a terület kiemelkedő egyetemes értékét - ez áll abban a levélben, amit 20 ország 30 civil szervezete írt alá, s amit az UNESCO Világörökség-központ igazgatójának, Mechtild Rösslernek címeztek. Az aláírók között osztrák, román, német, ausztrál, angol, kínai, belga, kanadai, olasz, norvég, lengyel, amerikai környezetvédő szervezet mellett A Fertő Tó Barátai Mozgalom elnevezésű helyi civil csoport is szerepel. A felhívásban arra kérik a világszervezetet, működjön együtt a magyar és osztrák kormányokkal annak érdekében, hogy a Fertő magyar oldalán egy természetbarát, a környék lakóinak érdekeire épülő arányos fejlesztés valósuljon meg. A kérésnek minden bizonnyal nyomatékot ad, hogy a nemzetközi szervezetek mellett Isabelle Anatole-Gabriel aláírásával jut el az UNESCO legfőbb vezetőjéhez. Isabelle Anatole-Gabriel 2016 óta a Világörökség-központ Európa és Észak-Amerika egységének vezetője.

- A 100 szobás, 4 csillagos szálloda a magyarországi magterületen belüli építésének terve 2020. július 31-én engedélyt kapott. A helyi magyar és osztrák lakosok UNESCO Világörökségi központnak küldött figyelmeztetései ellenére, nincsen jele annak, hogy a magyar kormány a tó soproni partján tervezett idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztéseket újragondolná - közli a levél, ami felsorolja a tervezett létesítményeket: kemping, motel és száz szobás négy csillagos szálloda, 800 férőhelyes parkoló, teniszpályák, vitorlás és evezős kikötő.

- Ezek a fejlesztések nincsenek összhangban az UNESCO Világörökségi helyszínek számára kidolgozott működési útmutatóval - hívják fel a figyelmet az aláírók. Közlik azt is, hogy ezek a fejlesztések nem felelnek meg az UNESCO Világörökségi helyszínek számára kidolgozott működési útmutatónak sem, ami szerint minden javasolt helyszínnek rendelkeznie kell megfelelő kezelési tervvel vagy más dokumentált kezelési rendszerrel, amely meghatározza, hogyan kell megőrizni a hely kiemelkedő egyetemes értékét, lehetőleg széleskörű együttműködés révén. Az UNESCO weboldala szerint, a Fertő / Neusiedlersee kultúrtájnak a listára való felvétele óta nem dolgozták ki az integrált kezelési tervét. Nem vizsgáltak alternatív fejlesztési lehetőségeket és a helyi közösségek sem vettek részt átlátható módon a tervezési szakaszban. Nem vizsgálták a turisztikai létesítmények üzemeltetési szakaszának lehetséges határokon átnyúló hatásait sem.

Az aláírók mindezek miatt arra kérik az UNESCO Világörökségi Központot, hogy ösztönözze a Világörökségi Bizottságot a Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj felvételét a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. A Fertő-tájnak a jövő generációk számára történő megmentése érdekében azonnali cselekvésre van szükség - üzenik.

A civilek természetbarát és arányos fejlesztést szeretnének a látványterven látható gigaberuházás helyett.
Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek