Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felrázhatja a Formula Student világát az FS Online

A nemzetközi összefogással, de döntően magyar szervezésben megvalósuló egyedülálló viadal szombaton élőben követhető a rendezvény YouTube illetve Twitch csatornáján.
Hirdetés
Hirdetés

Nem csupán a valódi versenyeket pótló szükségmegoldás, hanem világszintű innováció az FS Online, melynek hatása lehet a teljes Formula Student közösségre – derült ki az esemény sajtótájékoztatóján. A nemzetközi összefogással, de döntően magyar szervezésben megvalósuló egyedülálló viadal szombaton élőben követhető a rendezvény YouTube illetve Twitch csatornáján.

Ritkán látni olyan impozánsan berendezett stúdiót a Széchenyi István Egyetemen, mint amit az FS Online szombati élő közvetítése miatt megépítettek az intézmény médiaközpontjában. A kék háttér előtti hatalmas LED-fal adja majd a díszletet az online streamhez, melynek keretében televíziós színvonalú műsort élvezhetnek szombaton a verseny nézői. A professzionális körülményeket mindenki megcsodálhatta, aki részt vett az esemény pénteki sajtótájékoztatóján.

A Formula Student Online a Széchenyi István Egyetem főszervezésében, a magyar Formula Student East és a holland Formula Student Netherlands versenyekkel együttműködésben, többek között a Delfti Műszaki Egyetem és az MIT közreműködésével jött létre annak érdekében, hogy a csapatok ne maradjanak verseny nélkül a szezonban. Mint elhangzott, 1982 óta megszakítás nélkül tartanak Formula Student futamokat Európában, de a koronavírus miatti rendezvénystop a nyári évadot teljesen lenullázta. A mostani esemény biztosítja, hogy – bár virtuális formában, de mégis – ez a közel 40 éve tartó sorozat a továbbiakban is folytatódjon.

„Azt gondolom, ez a rendezvény egyike azon kiemelkedő innovációs versenyeknek, ahol valóban a jövő mérnökei tudják megméretni a képességeiket” – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki online jelentkezett be a ZalaZone járműipari tesztpályáról. A miniszter hozzátette: bízik benne, hogy jövőre ismét hagyományos formában tartják majd a magyar futamot, ennek ellenére arra számít, hogy az online verseny bizonyos elemeit a jövőben is tudják majd alkalmazni. Üdvözölte a megjelenteket Bertalan Zsolt, az MVM csoport csoportszintű innovációs technológiai igazgatója is, aki az esemény kiemelt szponzorának képviseletében arról beszélt, hogy vállalatuk a hazai energetika vezető szereplőjeként elkötelezett támogatója a hazai innovációnak. Ezen a ponton utalt az MVM Edison programjára, melynek keretében a legjobbnak bizonyuló hazai startup-ötleteket támogatják. Mint mondta, fontos számukra a hallgatókkal való kapcsolattartás, ezért vállalták a szponzori feladatokat az FS Online apropóján is.

Feszty Dániel az Audi Hungaria járműfejlesztési részlegének egyik vezetőjeként szólt a jelenlévőkhöz. Kifejtette, hogy három kapcsolódási pontot lát az Audi Hungaria és a Formula Student mozgalom között: a motorsport iránti közös szenvedélyt, a járműfejlesztés- és gyártás mindkét félnél megjelenő vonásait, valamint a mérnöki utánpótlásképzést, amelyben valamennyien érdekeltek. „Az Audi Hungaria Járműmérnöki Kart pontosan azért hoztuk létre, hogy a jövő mérnökeit képezzük mind a jármű- és motorgyártás, mind a kutatás-fejlesztés részére. Különböző innovatív oktatási programokat vezettünk be, ezek egyike a Formula Student is, amelynek keretében olyan szakmai tudást kapnak a hallgatók, amelyet az iskolapadban sosem. Nagy örömünkre szolgál, hogy támogathattuk a Formula Student Online rendezvényét, mert az ipari gyakorlatban is az a célunk, hogy minél több folyamatot áthelyezzünk a virtuális térbe, akár a fejlesztést is” – fogalmazott.

Szujó Zoltán, televíziós riporter és műsorvezető, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri tanácsadója a közvetítésekben megszokott lendületes stílusában ezúttal a motorsport társadalmi vonatkozásairól ossza meg gondolatait. „Az elmúlt időszakban azon töprengtük, hogy miképp tudjuk a motorsportot olyan vivőközegként használni, amely közvetíteni tud fontos üzeneteket. Ilyen például a közlekedésbiztonság vagy a fenntartható közlekedés. A Formula Student tökéletes példa arra, hogyan tudjuk a motorsportot tágabb kontextusban megjeleníteni, hiszen ez egy olyan mérnökverseny, amelyet az autóversenyés tüze hajt, közben pedig fiatal szakemberek tömegét bocsátja ki magából. Azt a tudást, ami az autósport és így a Formula Student környékén fellelhető, fel tudják használni a cégek, így olyan magas hozzáadott értékű high-tech vállalatokat tudunk Magyarországra csábítani, amelyekkel növelhető a gazdaságunk versenyképessége” – húzta alá.

A verseny kapcsán elmondta, ha másra nem, arra jó volt a koronavírus, hogy végre megismerje a közvélemény az autószimulátoros szubkultúrát, amely mindig is létezett, csak eddig nem tudtunk róla. „Ezek a fiatalok külön e-sport ligákban indultak eddig, most pedig kényszerűségből, de valódi pilótákkal, Lando Norrisokkal, Charles Leclercekkel, Michelisz Norbertekkel versenyeznek a virtuális térben. Szerintem ez jó dolog, fontos tudni, hogy létezik ez a világ. Ha innen nézzük, akkor miért ne lehetne a valódi Formula Student mellett egy online verziója is a versenynek?” – tette fel a kérdést.

Kiss Dávid, a magyar Formula Student versenyt szervező Járműmérnökök Egyesületének elnöke köszöntőjében a verseny megszületésének folyamatába engedett bepillantást. „Mikor lemondtuk a 2020-as Formula Student East versenyt, azonnal megkezdtük az egyeztetést nemzetközi szereplőkkel, csapatokkal, hogy milyen online versenyen vennének részt szívesen. Öt nappal később publikáltuk a rövid víziót, melynek 45 csapat bizalmat is szavazott. Örömünkre szolgált, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium látott fantáziát az ötletben, valamint az is, hogy a Széchenyi István Egyetem elvállalta a házigazda szerepét. Mi sem mutatja jobban a Formula Student közösség erejét, hogy a kezdeményezés megjelenése után néhány nappal a delfti egyetem és az MIT közös csapata önként jelentkezett, hogy segítenek az önvezető autók számára készülő szimulátorszoftver fejlesztésében, ezt követően pedig a holland verseny szervezői jelezték, hogy partnerként ők is részt vennének a szervezésben” – idézte fel a történteket, megköszönve az MVM Csoport, az Audi Hungaria, a PricewaterhouseCoopers és valamennyi szponzor támogatását, akik – az Innovációs és Technológiai Minisztérium mellett – a mostani nehéz gazdasági helyzetben is garantálták a rendezvény anyagi hátterét.

Végül dr. Hanula Barna, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja zárta a felszólalók sorát, aki két olyan motívumot emelt ki a Formula Student Online koncepciójából, amely véleménye szerint kifejezetten előremutató a Formula Student jövője szempontjából. „A szervezők nem csupán átültették online környezetbe a Formula Student versenyeket, hanem tovább is mentek egy lépéssel. Egyik példa erre a hibrid hajtás megjelenése. A Formula Student szabályzata eddig nem támogatta a hibrid járműveket, ilyen kategória nem létezett, pedig mindenki érezte, hogy a világ járműgyártásáben ez a technológia még sokáig fontos szerepet fog játszani. A mostani verseny egyik számában hibrid hajtásláncot kell megvalósítani koncepció szintjén, így végre a hallgatók próbára tehetik tudásukat ebben is. Másik érdekesség, hogy a Formula Studentben a járművek biztonsági okokból mindig egyedül versenyeznek, zárt pályán, test-test elleni küzdelem nélkül. A virtuális környezetben ezt minden kockázat nélkül meg lehet tenni, így erre is lecsaptak a szervezők. Gratulálok ehhez a szemfülességhez” – mondta.

Szombaton mind a statikus, mind a dinamikus versenyszámok döntői élőben, kommentárral megtekinthetőek a verseny  YouTube-, illetve  Twitch-csatornáján.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés