Balassa kérdezett, Matolcsy válaszolt: Magyarország még nem euróérett

Matolcsy György szerint az elmúlt évek magas inflációs környezetében még a nominális maastrichti kritériumok sem teljesülnek.

A jegybankelnök szerint az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos bevezetése mellett. Matolcsy György Balassa Péter, szombathelyi jobbikos országgyűlési képviselőnek írt képviselői kérdésére írta ezt válaszul.

Arra hivatkozott, hogy pillanatnyilag a maastrichti kritériumok sem teljesülnének, de a jegybank egy több változóból álló feltételrendszert dolgozott ki az euróövezeti csatlakozáshoz.

Matolcsy szerint az euróövezethez történő csatlakozás feltételeit nem elegendő a hagyományos maastrichti kritériumokkal mérni, ezért a magyar jegybank kidolgozta és 2020-ban publikálta is a Maastricht 2.0-nak nevezett feltételrendszert, mely az eredeti nominális kritériumok finomhangolásán túl új reálkritériumokat is figyelembe vesz – írta meg az Mfor.hu .

Matolcsy György szerint az elmúlt évek magas inflációs környezetében még a nominális maastrichti kritériumok sem teljesülnek, ugyanis mind az inflációs, mind a hosszú távú hitelek kamatlábára vonatkozó mutatóink túllépik a felső korlátot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek