Csütörtök reggel szabadulhatnak az első izraeli túszok

Csütörtök reggel érkezhetnek Izraelbe az első túszok a Hamász fogságából, miután az éjjel Izrael megállapodást kötött a terrorszervezettel ötven túsz szabadon engedéséről négy napos fegyverszünet, izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedése, és humanitárius segélyek fejében – jelentette szerda reggel az izraeli katonai rádió.

Több mint nyolc órás éjszakai tanácskozás után fogadták el az megállapodást, melyet a miniszterek többsége megszavazott. Ellene voksoltak Itamár Bengvír vezetésével a jobboldali Zsidó Erő nevű párt miniszterei, de a kezdetben szintén szemben álló, szintén a politikai paletta jobb szélén álló Vallásos Cionisták párt tárcavezetői Becalel Szmotrics vezetésével végül mellette szavaztak.

Az izraeli törvények szerint a következő huszonnégy órában lehetőséget kapnak az ország polgárai arra, hogy a bíróságnál fellebbezzenek a döntés ellen. Ezért csak az esetleges tiltakozások várható elutasítása után, a katonai rádió értesülése szerint leghamarabb csütörtök reggel érkezhetnek Izraelbe az első túszok, akiket az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i támadásában a Gázai övezetbe hurcolt.

Ekkor legalább négynapos tűzszünet következik, mely idő alatt Izraelbe szállítanak naponta mintegy tizenkét, összesen ötven gyermeket, édesanyát és idős nőt, akikért cserébe szabadon engednek izraeli börtönökből 150 olyan palesztin nőt és fiatalkorút, akiket nem gyilkossággal vádoltak meg. Izrael minden nap előző este kapja kézhez a másnap hazatérő túszok névsorát.

Az első négynapos időszak után a Hamász újabb foglyokat - gyerekeket és nőket - enged szabadon. A fegyverszünet idején a Hamásznak meg kell próbálnia további anyákat és gyermekeket felkutatni, akikről eddig azt állította, hogy nem ismeri fogva tartásuk helyét. A negyedik napon jelenti be, hogy megtalálta-e őket.

Cserébe minden újabb izraeliért három palesztint engednek el a börtönből, minden egyes újabb tűzszüneti napért naponta összesen tíz elrabolt izraeli juthat haza ily módon. A harcok szüneteltetése alatt az izraeli hadsereg napi hat órán át nem figyelheti meg légi eszközökkel a palesztinok mozgását a Gázai övezetben.

Izrael szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád 195 izraeli állampolgárt tart fogva, köztük 40 gyereket és 58 nőt, vagyis összesen 98 ember szabadulhat ki az egyezmény alapján. Izraeli becslések szerint közülük 75 tartózkodási helyét ismeri a Hamász, vagy meg tudja találni őket. Mintegy tíz gyermeket az Iszlám Dzsihád és más csoportok őriznek. Izrael átadta a Hamásznak a 98 névből álló névsort, és egyelőre nem tudják, hogy kik fognak kiszabadulni.

Az elengedett túszok először a Nemzetközi Vöröskereszthez, majd a hadsereghez kerülnek, ahol felkészülnek fogadásukra. Az éjszakai kormányülésen Netanjahu elmondta a minisztereknek, hogy a megállapodás részeként a Hamász engedélyezi a vöröskereszt látogatását az elraboltaknál, és gyógyszert vihet nekik.

A Szmotrics vezette párt tagjai attól tartottak, hogy a tűzszünet után a hadsereg nem fogja a korábbi elszántsággal folytatni a háborút, de a hadvezetés közölte, hogy a hadsereg kész megfelelni a tűzszünet feltételeinek, és Joáv Galant védelmi miniszter és Beni Ganz miniszter is kijelentette, hogy nem esik majd csorba a hadsereg harci szellemén.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy vezetése alatt nem fognak változni a korábban kitűzött katonai célok.

A Hamász is bejelentette a megkötött fogolycsere-egyezményt A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet is bejelentette az Izraellel megkötött fogolycsere-egyezmény részleteit - közölte az izraeli média szerdán.

A Hamász közzétette jelentés szerint ötven, Gázában fogva tartott izraeli szabadon engedéséért Izrael 150 palesztin nőt és gyermeket helyez szabadlábra a börtönökből. A terrorszervezet szerint a négynapos tűzszünet idején az övezet déli részén teljesen leállítanak minden légiforgalmat, a hírszerzést szolgáló eszközöket is beleértve, az északi részen pedig napi hat órára lesz érvényes ugyanez.

A Hamász azt is közölte, hogy engedélyezik a gázaiak közlekedését a Gázai övezet déli részéről észak felé a Szaladin úton - azon a humanitárius folyosón, amelyet Izrael az északon élő gázaiak délre evakuálására jelölt ki.

A szervezet az is bejelentette, hogy humanitárius segélyt, egészségügyi felszerelést és üzemanyagot szállító kamionok százait engedik be a sávba a kedden megszületett egyezmény alapján.

„Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke és a vezetés üdvözli a humanitárius fegyverszüneti megállapodást, nagyra értékeljük a katari és egyiptomi erőfeszítéseket” – közölte X-en Husszein as-Seik, a palesztin elnök egyik munkatársa.

„Ismételten felszólítunk a palesztin nép elleni izraeli agresszió átfogó leállítására, a humanitárius segítségnyújtás beindítására, és nemzetközi legitimitáson alapuló politikai megoldásra, amely a megszállás befejezéséhez és a palesztin nép szabadságának, függetlenségének és szuverenitásának elnyeréséhez vezet” – tette hozzá.

Az Izraeli igazságügyi minisztérium szerda reggel közzé tette háromszáz olyan palesztin fogoly nevét, akik szabadon bocsáthatók a túszokról született egyezség keretében. Ezzel megkezdődött az a 24 órás időszak, amikor elengedésük ellen tiltakozhatnak a Legfelsőbb Bíróságnál az izraeli állampolgárok.

Az egyezmény első szakaszában Izrael mintegy százötven palesztin szabadon bocsátására vállalt kötelezettséget az első ötven izraeli túszért, de tűzszüneti napokért és palesztin rabokért cserébe további ötven izraeli fogoly felkutatását és elengedésével újabb százötven fogoly elengedését is elérhetik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek