Késik a betétdíjas rendszer bevezetése

Januártól viszont már párhuzamosan elérhetők lesznek a betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek és azok, amelyeken ez még nem szerepel.

Január elseje helyett július elsejétől vezetik be a betétdíjas rendszert, ekkortól lesznek kötelesek a gyártók feltüntetni a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, valamint az alumínium és üveg italospalackokon – ezt Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén csütörtökön Budapesten.

A késést Áder a gyártók lobbitevékenységének tulajdonította az MTI beszámolója szerint.

Az év elejétől a polcokon már párhuzamosan elérhetők lesznek az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek és azok, amelyeken ez még nem szerepel, ami problémákat okozhat a fogyasztóknak.

Több száz forinttal kell majd többet fizetni egy-egy vásárlásnál jövőre a kötelező visszaváltás miatt. 50 forintot tesznek rá minden egyszer használatos PET-palackra, fémdobozra vagy üvegre, a tejtermékeket kivéve. Ezt a pénzt visszakapja a vásárló, ha sértetlenül visszaviszi a csomagolást.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek