Van, amiben világelső a Soproni Egyetem

A világ legjobb gyakorlatait bemutató, e területen élen járó 54 egyetem közül a nemzetközi dobogó első helyére rangsorolták az UI GreenMetric versenyében a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtését és a hulladék kezelést bemutató pályázatát.

A Soproni Egyetem számos fenntarthatósággal kapcsolatos elismerés és nívódíj birtokosa. A tavalyi évben elnyerte az ENSZ Környezetvédelmi Programja által is támogatott, Egyetemek és Főiskolák Környezetvédelmi Szövetsége (EAUC) által gondozott Nemzetközi Zöld Talár Díjat a „2030 Climate Action” kategóriában, de arany fokozatú minősítéssel szerepel az UI GreenMetric fenntarthatósági világrangsorban is. 2022-től már a 3. legzöldebb hazai egyetemként tartják számon.

A felelős fogyasztás, fenntartható ellátási láncok, a természetpozitív működés és a biodiverzitás védelem ökológiai szemléletű megközelítése mindig is jellemezte a Soproni Egyetemet. Ennek a tudatos attitűdnek egy újabb világszintű elismerése az UI GreenMetric által meghirdetett E-hulladék Kampányban való 1. helyezés elérése.

Zöld, zöldebb és még zöldebb a Soproni Egyetem.
SOE

Európa első helyen áll az egy főre jutó e-hulladék keletkezése terén. A Waste Electrical and Electronic Equipment Forum (WEEE) nemzetközi nonprofit szervezet szerint „az Európai Unió egy-egy háztartásában átlagosan 74 elektronikai cikk található, ezek közül 17 hever használatlanul a fiókokban és a szekrényekben” (fejhallgatók, kábelek, merevlemez, okostelefon stb.).

A Soproni Egyetemen folyamatos szemléletformáló tevékenységgel, illetve kutatásokkal is támogaták ezen az innovatív területen a fejlődést, mindezt a hulladékhierarchia, a 3R (csökkentés, újrahasználat, újrahasznosítás), és a körkörös gazdasági modell elveit figyelembe véve. Az egyetem polgársága körében attitűdvizsgálatokat végeznek, annak érdekében, hogy az elvárásoknak még hatékonyabban tudjanak megfelelni.

A Soproni Egyetem számára kiemelten fontos, hogy az e-hulladékokra inkább úgy tekintsünk, mint értékes másodnyersanyagokra, ezért azok szelektív gyűjtése elsődleges. Az egyetem felelős és elkötelezett az e-hulladék keletkezés megelőzése és a keletkezett e-hulladékok elkülönített gyűjtése terén. A szakszerű szállítást, ártalmatlanítást csak engedéllyel rendelkező hulladékkezelő részére történő átadással biztosíja (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.). Az e-hulladékokról nyilvántartást is vezet.

További információk az UI GreenMetric Facebook oldalán .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek