Azt mondják, közelít az évtized havazása

Húsz, helyenként harminc centi is eshet.

Az idei tél első nagy támadása kezdődik kedd éjszaka: az egész Dunántúlik havazik majd – némi ónos eső után –, szerda estére fehérbe borul majd a főváros is, de a keleti országrésznek csak eső jut - írja az infostart.hu .

Délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amelynek jellemző halmazállapota kezdetben eső lesz, de a Dunántúlon már helyenként napközben ónos eső is előfordulhat.

Kiemelten a Dunántúli-középhegység térségében (főleg Bakony) nagyobb mennyiségű ónos csapadék is eshet (1-3 mm).

Este a Dunakanyar, Budai-hegyek, Nógrád, illetve Mátra térségében lehet számítani átmeneti ónos esőre – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat .

Estétől nyugat felől a csapadék halmazállapota egyre inkább havazásba vált, tartós havazás kezdődik a Dunántúlon. Szerda estig a legnagyobb mennyiség előzetes számítások alapján a Bakony–Mecsek vonalában hullhat, a magassággal felfelé haladva egyre vastagabb hótakaró valószínű.

Síkvidéken a kevéssel fagypont fölötti hőmérsékletnek köszönhetően általában 5–15 centiméter vizes (tapadó) hóréteg jöhet össze, de a Somogyi-dombság, a Dunántúli-középhegység, kiemelten a Bakony 300 m feletti részein, ahol végig fagyhat, akár 20-30 centi vastag hóréteg is kialakulhat.

A szerda esti órákban a csapadék súlypontja a középső országrészre – beleértve a főváros térségét is – helyeződhet, ott is havazás kezdődik, melyből szerda éjfélig lepel–7 centis olvadozó hóréteg összegyűlhet. A magasabban fekvő részeken, például a Budai-hegyekben ennél jóval nagyobb, akár tíz centit is meghaladó mennyiség is lehullhat.

Az OMSZ szerdára narancssárga riasztást adott ki Veszprém vármegyére, de másik tíz megyében is citrom színű figyelmeztetés lesz érvényben. Csütörtökre már hófúvás veszélyére is figyelmeztetnek a meteorológusok.

Az Időkép előrejelzése szerint a tartós havazás következtében az ország nyugati, északnyugati felén/kétharmadán megmaradó hótakaró fog kialakulni.

A Dunántúlon nagy területen hullhat 10-20 centiméternyi friss hó, de különösen a Bakonyban 20-30, néhol akár 30 centiméternél is több összejöhet csütörtök reggelig.

A fagypont körüli hőmérsékletben többnyire vizes, tapadó hóréteg kialakulására lehet számítani, ez alól kivételt a magasabb hegycsúcsok képezhetnek, ahol fagypont alatt marad a hőmérséklet. Emiatt a faágak a rájuk rakódó hó miatt könnyedén letörhetnek, ha tehetjük, inkább kerüljük a fák alatti parkolóhelyeket!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek