Tavaly 1000 milliárdot hagytunk a patikákban

Ez az összeg egy év alatt több mint 11 százalékos növekedést jelent.

Tavaly is folytatódott a gyógyszertárak számának csökkenése, 2023 végén 15 közforgalmú patikával és 6 fiókgyógyszertárral volt kevesebb, mint egy évvel korábban, ez egy százalékos csökkenésnek felel meg – derül ki a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének adataiból.

Ma Magyarországon a lakosság 8-9 százaléka, 700 ezer ember él olyan helyen, ahol nincs lakossági gyógyszerellátás a közelében.

A tavalyi gyógyszerforgalom átlépte az ezermilliárd forintot, egy év alatt a növekedés 11,6 százalékos, ami rekordnak számít. Egy évvel korábban 980 milliárd forint volt a teljes gyógyszerforgalom – írja az economx.hu .

A vény nélkül vásárolható gyógyszerek forgalma ismét nőtt, de a forgalom jelentősebb részét továbbra is a támogatott, receptre kiadható gyógyszerek adták. A vény nélküli termékeknél a nagyobb kiszerelések vásárlása miatt csökkent a dobozszám, a kereslet eltolódott a gazdaságosabb kiszerelések felé.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek