400 milliárd forintot fizettünk tavaly a bankokban lévő számlacsomagjainkért

Számos hazai bank már bejelentette, hogy az infláció miatt megemeli számlacsomagjai árát.

A Bankmonitor a Magyar Nemzeti Bank tavalyi tanulmányára hivatkozva azt írja, hogy egy magyar ügyfélnek 2021-ben átlagosan mintegy 35 ezer forintba került a bankszámlája.

Az általánosan elterjedt banki gyakorlatból kiindulva pedig kiszámítható, hogy az azóta eltelt évek alatti átlagos inflációival növelve, egy bankszámlára 2023-ban már feltehetően 42 ezer forintot költöttek a magyarok.

Mivel Magyarországon kb. 9,5 millió lakossági bankszámlát tartanak nyilván, így tavaly mindösszesen kb. 400 milliárd forint lehetett a számlacsomagok országos szintű költsége.

A Központi Statisztikai Hivatal januárban közzétett 2023-as éves inflációs adataira hivatkozva – átlagosan 17,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál – a lakossági számlacsomagok is ilyen mértékben drágulnak.

Arra is kitérnek, hogy ha valaki kifejezetten nem tiltakozik a díjemelés ellen, akkor a számlavezető bank elfogadottnak tekinti a kondíciók módosítását, és a jövőben ennek megfelelően vonja le ügyfeleitől a számlaköltségeket. Aki nem szeretné elfogadni a díjak emelését, egy módon tiltakozhat: felmondhatja a szerződését.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek