13,7 százalékkal csökkent az ipari termelés tavaly decemberben

A legsúlyosabb problémát az autóipar újabb válsága okozza.

2023 decemberében az ipari termelés volumene 13,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 8,7 százalékkal csökkent - erősítette meg kedden kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) - írta az MTI.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022 decemberében - tették hozzá.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, csupán három alág kibocsátása nőtt.

A legsúlyosabb problémát az autóipar újabb válsága okozza. A magyar feldolgozóipari termelés legnagyobb részét, 26 százalékát kitevő járműgyártás 9 százalékkal visszaesett 2022 decemberéhez képest, ezen belül a közúti gépjárművek gyártása 11,1 százalékos, míg a járműalkatrészek gyártása 6 százalékos mínuszban volt - részletezi a 444.

A többi ágazat sem zárta jól az évet. A villamos berendezések gyártása 23 százalékkal, a számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása 17 százalékkal csökkent tavaly decemberben 2022 decemberéhez képest, a húsipar csaknem 10 százalékos mínusszal zárt.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. novemberinél 0,3 százalékkal kisebb volt.

2023-ban az ipari termelés volumene 5,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2022-ben.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek