Szakértők szerint 2050-re 71 évre kell majd emelni a nyugdíjkorhatárt

A népesség gyors elöregedése miatt.

A népesség gyors elöregedése miatt világszerte szükség lehet rá, hogy 2050-re 71 évre emeljék az állami nyugdíjra jogosultak korhatárát – írta a magas életkor társadalmi hatásaival foglalkozó brit International Longevity Center (ILC) friss jelentésére hivatkozva a VG.hu.

Az ILC javaslata éles vitát váltott ki az Egyesült Királyságban, ahol jelenleg 66 év a korhatár, de ezt 2026 májusa és 2028 márciusa között 67 évre emelik, majd várhatóan 2044-től 68 évre, bár ez utóbbiról még nem született döntés.

Ros Altmann volt nyugdíjasügyi brit államtitkár nem támogatja a nyugdíjkorhatár 71 évre emelését. Azt nyilatkozta, ez a nőkre és a legszegényebbekre gyakorolná a legnegatívabb hatást, mert gyakorlatilag „végkimerülésig” kellene dolgozniuk, vagy nyomorban élniük alacsony magánnyugdíjból, amíg elérik a 71 évet.

A 2025-re esedékes magyar nyugdíjreformmal kapcsolatban felreppent, hogy a kormány nyugdíjkorhatár-emelést tervez, ám ezt a Pénzügyminisztérium tavaly cáfolta. Farkas András nyugdíjguru ehhez kapcsolódva azt mondta, a korhatáremelés még egyáltalán nem aktuális, 2040 körül lesz az első olyan pillanat, amikor tényleg nagyon megnehezedik a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása, amennyiben ugyanazok maradnak a feltételek, mint most. Hozzátesszük, onnan már csak 10 év 2050.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek