Küszöbön lehet egy új Gripen-megállapodás, cserébe jöhet a svéd NATO-csatlakozás

Orbán Viktor a szombati évértékelőjében arról beszélt, hogy tavasszal a parlamentben elsőként Svédország NATO-csatlakozását fogják ratifikálni.

Arról is beszélt, hogy "a svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk" . Az Index annak nézett utána, hogy mire utalt a kormányfő.

Úgy tudják, hogy az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a két kormány között, és mindkét fél a megállapodásra törekszik. Ennek része lehet egy katonai és hadiipari megegyezés is.

A lap emlékeztet arra, hogy a svéd kormányfő korábban futólag megemlítette a Gripen vadászgépeket is, amelyeket Magyarország Svédországtól szerzett be egy bérleti szerződés keretében. Ez a szerződés hamarosan lejár. Ami viszont biztos, hogy a legmagasabb, miniszterelnöki szinten egyeztek meg a részletekről.

Ez a szerdai kormányülés kiemelt napirendi pontja lesz. És mivel a Fidesz rendkívül frakcióülése szerdán, a parlamenti döntés előtt kezdődik, könnyen elképzelhető, hogy a kormány döntése és a miniszterelnöki stábok egyezsége az új beszerzésekről megnyitja az utat, hogy a Fidesz-frakció is megszavazza az első ülésen a svéd NATO-csatlakozást.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek