Zárnak be a boltok – elképesztő ütemben

A KSH adatai szerint a hazai élelmiszerüzletek 12 százaléka zárt be 2019 és 2023 között.

A magyar kiskereskedelmi forgalom egyre kevesebb üzletben bonyolódik. Miközben 2018 és 2019 fordulóján még több mint 129 ezer kiskereskedelmi üzlet működött idehaza, ez a szám mára 110 ezer közelébe csökkent. A bezárási hullám különösen 2022 után gyorsult fel – írja a Portfolio .

2019 eleje és 2023 júniusa között csaknem 19 ezer üzlet zárt be, amely mintegy 15 százalékos mínuszt jelent.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta: az elmúlt időszakban éves átlagban 3800-4000 boltbezárás történt Magyarországon.

Hangsúlyozta, hogy jelenleg még csak a 2023-as év közepéig vannak rendelkezésre álló adatok, de értesüléseik szerint az előző év második felében is rendkívül sok üzlet húzta le a rolót – igaz valós képet és konkrét számokat csak a Központi Statisztikai Hivatal következő adatközlésekor kaphatunk.

Neubauer Katalin szerint a koronavírus-járvány miatti lezárások, a növekvő ingatlanárak és a rezsiköltségek elszállása mellett más egyéb okok is közrejátszottak abban, hogy drasztikus boltbezárási hullám söpört végig az országon. Többek közt megemelkedtek az üzlethelyiségek bérleti díjai, jelentősen megváltoztak a „személyi jellegű feltételek”, valamint tavaly és tavalyelőtt is komoly bérkiáramlás volt.

A KSH adatai szerint az élelmiszerboltok 12 százaléka tűnt el az elmúlt négy évben, az önálló vállalkozók által működtetett boltok esetében pedig 17 százalékos csökkenés történt 2019 és 2023 között. Negatív tendenciát mutat a ruházati- és cipőboltok bezárásának üteme is, amelyeknél 22 százalékos csökkenés volt.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek