Az őrület folytatódik: fegyveres járőröket küldött az utcákra Lukasenka

Szélsőséges amerikai és lengyel provokációk megelőzésére hivatkozik a fehérorosz elnök.

Az államfő kedden adta ki az utasítást azzal az indoklással, hogy „garantálni kell az emberek biztonságát otthonukban, a munkahelyükön, az utcán a nap bármely szakában".

„Az a legfontosabb a rend fenntartásában, hogy megállítsuk a banditákat" - mondta Lukasenka a Pul Pervovo Telegram-csatornán közzétett videóban. Hozzátette: „Fegyveres járőröket kell küldenünk az utcákra, legalább pisztoly legyen náluk!" .

Múlt héten Lukasenka bejelentette, hogy számos „szabotőrt" , köztük ukrán és fehérorosz állampolgárokat vettek őrizetbe egy „terrorellenes műveletben" az ukrán-fehérorosz határon. Januárban a hatóságok a nemzetbiztonság veszélyeztetésének és szélsőséges eszmék terjesztésének, valamint az államhatalom megdöntésére tett kísérletnek a gyanújával vizsgálatot indítottak külföldön élő független szakértők és politikai elemzők egy csoportja ellen.

Tomasz Siemoniak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter teljesen alaptalannak nevezte szerdán Lukasenka azon kijelentését, hogy az amerikai és a lengyel hírszerzés "provokációt készít elő a lengyel nép ellen" . A lengyel miniszter szerint a fehérorosz elnök vádaskodását a hazai közvélemény számára előadott információs háború részének kell tekinteni.

A BelTA fehérorosz hírügynökség adott hírt arról kedden, hogy Lukasenka szerint „a lengyel és az amerikai hírszerzés nagyszabású provokációra készül a lengyel emberek ellen, de ennek elkövetésével Oroszországot és Fehéroroszországot próbálják majd vádolni".

„Ez teljes képtelenség" - szögezte le Siemoniak a Zet rádiónak nyilatkozva, kifejtve, hogy Lukasenka, rendszeresen támadja Lengyelországot, furcsa történeteket ad elő, hogy feszültséget keltsen és magára vonja a figyelmet, valamint hogy a fehérorosz közvéleményt mozgósítva bizonyítsa Oroszországnak: ő Nyugat- és lengyelellenes nézeteket vall. Hozzátette: egy demokratikus ország titkosszolgálata nem árt a saját polgárainak azzal a céllal, hogy bizonyítson valamit.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek