Ausztriában elfogyott a hó

A sípályák húsvétig sem húzzák ki.

Bajban vannak a sípályák Ausztriában, a többnyire puha hóval borított pályákat több helyütt már zöldellő rétek övezik. Már az is kérdéses, hogy hány síterület képes akár húsvétig tartani a frontot. Az alacsonyabban fekvők közül néhányat már idő előtt le kellett zárni, vagy pedig csupán időszakosan üzemel.

Az ORF osztrák közszolgálati médium beszámolója szerint - amit az Infostart idéz - a legkedveltebb alsó-ausztriai síterületek – köztük Annaberg és Mönichkirchen – már most részlegesen üzemelnek, mert a hótakaró a téli "hőség" miatt már mostanra jelentősen vékonyodott. Az elkövetező napok időjárásának függvényében nem zárható ki, hogy további korlátozások várhatók.

A legtöbb tiroli és salzburgi síterületen egyelőre nincs szó korlátozásról, a salzburgi pályák működése húsvétig biztosított annak ellenére is, hogy februárban az átlaghőmérséklet jóval hét Celsius-fok fölött volt.

A kitzbüheli pályák igazgatója azt hangsúlyozta, hogy húsvétig mindenképp működni akarnak, azt ugyanakkor elismerte, hogy a mélyebb völgyek esetében gondok adódhatnak. Emlékeztetett az igazgató arra is, hogy a kedvező télkezdet, a jelentős havazás által kísért hideg idő jó feltételeket teremtett, de a jelenlegi szokatlan meleg keresztülhúzza korábbi számításaikat.

Ráadásul a hóágyúzás sem egyszerű feladat, mert mínusz 3 fok lenne az ideális, a jelenlegi 10-15 Celsius-fokban azonban mindez nem működik. Ezért abban reménykednek, hogy visszatér még a hűvösebb időjárás.

Több helyütt ugyanakkor minden eshetőségre felkészülve meglehetősen rugalmasan igyekeznek reagálni. Alsó-Ausztriában például a a síjegy érvényes a Sankt Corona motorosparkba is. Egyes tiroli turisztikai egyesületek pedig a hoppon maradt síelni vágyókat családi túrákra, lovaskocsikázásra vagy épp golfozásra invitálják.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek