A Fidesz egy hét alatt százezernél több szavazót vesztett

A Fidesz még mindig magasan vezet, de ha az ellenzék összefogva indulna az EP-választáson, akkor már döntetlenhez közeli lenne az állás.

A Fidesz táborát megrendítette a bicskei pedofilügyhöz kapcsolódó kegyelmi botrány. A Nézőpont Intézet adatai szerint a lakosság több mint 80 százaléka értesült az ügyről, azt pedig 70 százalék gondolja, hogy a Novák Katalin adta kegyelem rossz döntés volt. Mindez megmutatkozott a pártok népszerűségében is.

A Publicus Intézet nemzetközi kutatás részeként vizsgálta a magyarországi pártpreferenciákat február 13-a és 20-a között, írja a Népszava . Akkor, amikor Novák már lemondott a köztársasági elnöki címről, Varga Judit pedig mandátumáról.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest, ami 150-225 ezer választó elvesztését jelenti – mondta Pulai András, az intézet vezetője. A bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden más lényegében változatlan maradt. Ez azt jelenti, hogy senki sem tudott profitálni a Fidesz népszerűségvesztéséből.

A 2022-es parlamenti választás óta többször előfordult, hogy számottevően csökkent a Fidesz népszerűsége. Hasonló következett be akkor, amikor a kormány felszámolta a katázást és részlegesen megszüntette a rezsicsökkentést, vagy például akkor, amikor csúcson járt az infláció.

Az ellenzéknek ezekben az esetekben minimálisan sikerült profitálnia a helyzetből, a Fidesz aztán szép lassan visszaszerezte a bizonytalanok közé vándorolt szavazóinak egy részét.

A Fidesz még mindig magasan vezet, de ha az ellenzék összefogva indulna az EP-választáson, akkor már döntetlenhez közeli lenne az állás – tette hozzá Pulai András.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek