„A hazai élelmiszerinfláció mögött meghúzódó tényezők” című, szerdán publikált tanulmányában a Magyar Nemzeti Bank megállapította: „Az ársapkák nem segítették az élelmiszerinfláció visszafogását” - számolt be róla a Telex .
Matolcsyék elemzésükben arra jutottak, hogy az árstop ideje alatt valójában az ársapkák „piactorzító hatásai kerültek előtérbe”, ezáltal nőtt a hazai és a régiós élelmiszer-infláció különbsége. Az árfigyelő rendszer bevezetését azonban sikeresebbnek ítélte az MNB, amely erősítette a vállalatok közötti versenyt, érdemben segítve az élelmiszer-infláció letörését.
A jegybank szerint azért fulladt kudarcba az árstop, mert a hatósági áras élelmiszereken elszenvedett veszteségeiket a vállalatok más termékek megdrágításával kompenzálták.
Az MNB tanulmánya szerint inflációgerjesztő hatása volt még a kiskereskedelemre kivetett különadónak is, de szintén gerjesztette a pénzromlást a forintárfolyam esése, mert annak hatását a koronavírus-járványt követő keresletnövekedés időszakában „könnyebben tudták érvényesíteni” a vállalatok.
Megjegyezték, az áremelkedések miatt visszaesett a fogyasztás, ami végső soron csökkentette az inflációt.