Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zsidó sírköveket találtak egy építkezésnél

Hirdetés
Hirdetés

Ausztriában a két világháború között több zsidó temetőt is megrongáltak, a sírköveket pedig építőanyagnak használták fel. Sopronkeresztúron (Deutschkreutz) nemrég egy bontás során mintegy száz sírkő töredékét találták meg. Az ORF Burgenland beszámolója szerint Josef Hofer, a munkálatok megrendelője fedezte fel a köveket, aki azonnal le is állíttatta a munkát.

ORF Burgenland

"Ha nem lettem volna ott, akkor biztosan nem maradtak volna meg ilyen ép formában. Valószínűleg most a történelmen állnánk, ez nem lett volna helyes. Ha valaki ilyesmit talál, akkor valamit tennie kell" -mondja Hofer, aki az önkormányzatot is értesítette a leletekről.

A kövek kiásásában segédkezett Manfred Kölly polgármester is, Johann Reiss, a kismartoni Zsidó Múzeum szakembere pedig elmondta: a kőtöredékek nem csak kultúrtörténet, hanem vallás szempontjából is érdekesek. Minden zsidó halottnak joga van ahhoz, hogy legyen egy sírköve, a hozzátartozóinak pedig joguk van tudni, hol van az a sírkő. Most a lehető legjobban össze akarja rakni a töredékeket, és elemezni kívánja a feliratokat. Ezután a sírköveket ismét a sopronkeresztúri zsidó temetőben helyezik majd el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés