13 tonna kábítószer alapanyagot foglaltak le a rendőrök Sopronban és Budapesten

A szállítmányok mögött valószínűleg egy nemzetközi bűnszervezet áll.

Összesen mintegy 480 milliárd forintnak megfelelő kábítószer piacra kerülését akadályozta meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a police.hu .

Első körben 13 tonna prekurzor lefoglalása történt meg a soproni vámudvarban a NAV jelzése alapján még áprilisban. Pár nappal később pedig két budapesti raktárban még 19 tonna hasonló vegyi anyagot találtak a nyomozók. A felderítés szálai nemzetközi irányba mutatnak.

police.hu

A tájékoztatás szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI) áprilisban értesítette a NAV, hogy a Győr-Moson-Sopron vármegyei pénzügyőrök a soproni vámudvarban egy konténerszállítmány átvizsgálásakor kábítószergyanús anyagokat találtak. A NAV Szakértői Intézete megállapította, hogy az ellenőrzött anyag MDMA-prekurzor, vagyis extasy előállítására alkalmas, és összesen 13 tonna súlyú.

A jelzést követően a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály nyomozói vették át az intézkedést, és azonnal az illegális anyag hazánkba kerülésének nyomába indultak. A gyors intézkedéseknek köszönhetően a jelzést követő pár napon belül eljutottak még két budapesti, X. kerületi raktárhoz. Egyik az Árpa utcában, a másik a Száva utcában volt. Ezen lerakatokban is ugyanolyan csomagolású kartonokat találtak, mint a soproni vámudvarban lévő konténerben. A tüzetes szemlét és szakértői vizsgálatot követően kiderült, a dobozok ugyancsak kábítószer-prekurzorokat tartalmaznak, mint a korábbiak.

police.hu

A legális és az illegális termékek elrendezése is ugyanazon szisztéma szerint történt. A hivatalos, bejelentett áru műtrágya alapanyag volt, vagyis magnézium. Ebből mindössze néhány raklap volt a konténer, illetve a raktárak bejáratánál, míg az illegális vegyi anyaggal teli dobozok jóval hátrébb. Az alapos és rengeteg munkaórát igénybe vevő helyszíni szemle és nyomrögzítés azonban egyértelműen feltárta a kábítószergyanús anyagokat, amikről később szintén megállapította a szakértő, hogy azok mindegyike MDMA-prekurzor, vagyis kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott előállítására használatos vegyület, amit leginkább extasy gyártásához vesznek igénybe. A két budapesti raktárból összesen 19 tonna ilyen anyagot foglaltak le a rendőrök.

A szemlével és a szakértői vizsgálatokkal párhuzamosan a nyomozók alapos felderítő munkába kezdtek. Több hazai és külföldi fuvarozócéget ellenőriztek, tucatnyi sofőrt kihallgattak, számtalan fuvarlevelet és úti okmányt vizsgáltak meg. Tekintve, hogy a szálak egyértelműen külföldre mutattak, így több külföldi társhatósággal is felvették a kapcsolatot. Az információk alapján egyértelmű, hogy a szállítmányok mögött egy nemzetközi bűnhálózat áll, a tagok azonosítása még jelenleg is zajlik.

police.hu

A lefoglalt összesen 32 tonna prekurzor elkobzását és megsemmisítését a KR NNI kezdeményezte a nyomozást felügyelő Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészségnél.

A NAV és a KR NNI hathatós kooperációjának köszönhetően a lefoglalással összesen mintegy 480 milliárd forintnak megfelelő értékű kábítószer piacra kerülését sikerült megakadályozni. A két hatóság az eljárás további szakaszában is szorosan együttműködik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Rendőrségi hírek