A magyar élelmiszeripar nem versenyképes – ismerte be a miniszter

Az is kiderült, miért drágább a magyar termék itthon, mint külföldön.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy nemrégiben zajlott szakmai rendezvényen arról beszélt, hogy „a magyar élelmiszeripar termelékenysége a második legalacsonyabb az EU-ban” .

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke szerint már egy évtizede probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával – írta a Privátbankár . Éder ezt annak tulajdonítja, hogy a 2020 előtti egy-másfél évtizedben rengeteg fejlesztés maradt el. Az ágazat ugyanis alig-alig, vagy időszakonként egyáltalán nem jutott fejlesztési forráshoz a nemzeti és az EU-s támogatásokból.

„Sok más ágazathoz, sőt az EU-hoz velünk együtt csatlakozott más államokhoz, főleg Lengyelországhoz képest is lemaradt a szektor! ” – állapította meg a szövetség elnöke.

Elsősorban azért, mert „Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára az unióban” – emlékeztet Éder Tamás.

Az élelmiszerek többsége esetében az EU legmagasabb, 27 százalékos áfakulcsa érvényes Magyarországon és a termékek egyre szélesebb körére vonatkozik a népegészségügyi termékadó (neta) is. A már mintegy 4,5 százalékos kiskereskedelmi adó is részben beépül a fogyasztói árakba.

Tavaly óta a gyártókat terheli a kiterjesztett gyártói felelősség: az EPR-díj, amely szintén Európában az egyik legnagyobb. Mindezek, vagyis a nagyobb adómérték is szerepet játszik abban, hogy ugyanannak a magyar terméknek az ára esetleg Németországban olcsóbb, mint itthon.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek