Szinte nyár van, csoda-e, hogy az influenza kezdi feladni?

10 800-an fordultak orvoshoz a múlt héten.

Április 1. és 7. között 10 800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Akut légúti fertőzéssel 120 800 ember kereste fel orvosát.

A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 23,8 százaléka gyerek, 36,1 százaléka a 15-34 évesek, 27,3 százalékuk a 35-59 évesek, míg 12,8 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A 14. héten egy vármegye kivételével valamennyi közigazgatási területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Budapest és hat vármegye (Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy és Veszprém) területén diagnosztizáltak.

A 14. naptári héten 113 betegtől érkezett légúti minta a laboratóriumba, ezek közül az influenzavírus aránya 11,6 százalék, a SARS-CoV-2 vírus aránya 1,2 százalék volt. Kórházba a múlt héten 128 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 13-an szorultak intenzív ellátásra.

A szennyvízminták többségében már nem mutatható ki a koronavírus örökítőanyaga, az NNGYK honlapján azt írták: hogy az országos átlagérték stagnál. A vizsgált települések közül enyhe emelkedő tendencia volt Szolnokon, míg Békéscsabán, Salgótarjánban, Szegeden és Tatabányán csökkenés tapasztalható. A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Pécsen a "mérsékelt", máshol az "alacsony" tartományba esik.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek