Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkészült a Várbalog és Albertkázmérpuszta közötti összekötő út

Újabb magyar-osztrák határmenti projekt készült el a NIF Zrt. beruházásában. A Várbalog és Albertkázmérpuszta közötti összekötő út forgalomba helyezéséről tartottak sajtótájékoztatót 2020. szeptember 11-én. Az eseményen beszédet mondott Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Frank Anita, Várbalog polgármestere, Maximilian Köllner, Burgerland tartomány parlamenti képviselője és Nagy István, agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője.
Hirdetés
Hirdetés

A Várbalogot és Albertkázmérpusztát összekötő beruházás megvalósulásával a települések között húzódó murvás, kavicsos burkolatú út épült át szabványos kialakítású, aszfaltburkolatú országos közúttá. Az elkészült útszakasz teljes hossza 4,4 km, amelyből 490 m belterületen, 3798 m külterületen halad.

A megépült új út biztosítja a települések közötti forgalom zavartalan haladását, valamint az ausztriai Féltorony (Halbturn) település megközelíthetőségét. A fejlesztés eredményeképpen a közlekedőknek nem kell Jánossomorja felé több kilométeres kerülővel Ausztria felé utazniuk, így rövidül az utazási idő.

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Nagy István, agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: A mai nap egy kis falu nagy napja. De nem csak ennek a kis falunak jelentős, hanem a térség életében is meghatározó ez a mai nap. Az már most jól látszik, hogy út átadása az itt élők mindennapjait könnyíti meg. Egyre többen használják a két települést összekötő szakaszt, ezért érdemes volt lobbizni a fejlesztésért.

Maximilian Köllner, Burgerland tartomány parlamenti képviselője azt mondta: A mai útátadás nem csak két település kapcsolatát, hanem a településeken élő emberek kapcsolódását is jelenti. A fejlesztésnek köszönhetően gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés Várbalog és Féltorony (Halbturn) között. A fejlesztés mögött álló sok millió forint és euró olyan befektetést támogat, amely elősegíti a térség gazdasági fejlődését.

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: A NIF Zrt. beruházásai között létezik egy osztrák határmenti program, ami öt új összeköttetés kialakítását foglalja magában. Ez a mai a negyedik, amelyet átadhatunk a forgalomnak. Egy évvel ezelőtt adtuk át a Zsirát és Locsmándot (Lutzmannsburg) összekötő utat, idén márciusra pedig elkészült a Fertőrákos-Szentmargitbánya (Sankt Margarethen) közötti út, július végén pedig Rajka és Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) között is létrejött az aszfaltburkolatú közúti kapcsolat. A mai napon pedig átadjuk az utat Várbalognál, jövőre pedig Kőszeg következik. A NIF Zrt. több nagyobb fejlesztést is végez a térségben, a 83. sz. főút Győr-Pápa közötti 36 km-es szakaszának kétszer két sávossá bővítéséhez a munkaterületet szeptember 21-én adjuk át a kivitelezőnek. Ennek az útfejlesztésnek hatalmas jelentősége van a térség életében mind gazdasági, mind társadalmi szempontból is.

Frank Anita, Várbalog polgármestere azt mondta: Sok-sok éves vágyunk teljesült ennek az útnak a megépülésével. Ebben a fejlesztésben benne van településünk múltja, jelene és jövője is. Számunkra ez a program azt mutatja, hogy mi is számítunk, az ilyen kis településeken élők életminősége is fontos. Ez az út a turizmus fejlesztésének lehetőségét is jelenti.

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a Széles Út Kft kivitelezésében, európai uniós forrásból, az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósult meg. A kivitelezés nettó értéke 833.649.780 Ft.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés