Stoltenberg: a segítség már úton van Ukrajnának

A NATO védelmi miniszterei megállapodtak abban, hogy további katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, főképpen a légvédelem területén - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken Brüsszelben.

A főtitkár a NATO-Ukrajna Tanács virtuális egyeztetését követő sajtótájékoztatóján elmondta: a NATO arra a következtetésre jutott, hogy vannak olyan légvédelmi rendszerek, amelyeket Ukrajna rendelkezésére lehet bocsátani.

"A Patriot légvédelmi rendszereken kívül vannak más fegyverek is, amelyeket a szövetségesek biztosítani tudnak Kijev számára, például a francia SAMP/T föld-levegő rakéták. Azok a szövetségesek, amelyeknek nincs birtokukban rendelkezésre bocsátható rendszer, ígéretet tettek arra, hogy pénzügyi támogatást nyújtanak ezek megvásárlásához Ukrajna számára" – jelentette ki.

Stoltenberg nem részletezte, hogy Ukrajna hány új légvédelmi rendszert kap majd, de felhívta a figyelmet, hogy a következő napokban újabb bejelentésekre számít ezzel összefüggésben a szövetségesektől. "A segítség már úton van. Arra számítok, hogy a közeljövőben további támogatást fognak bejelenteni" – hangsúlyozta.

A főtitkár üdvözölte az amerikai kongresszusban elért előrelépést az Ukrajnának szánt kulcsfontosságú segélycsomag szombati megszavazása felé. "Számítok rá, hogy nem lesz további késedelem" – tette hozzá.

Mint mondta, a szövetségeseknek "mélyen bele kell nyúlniuk" készleteikbe, és fel kell gyorsítaniuk a rakéták és a lőszerek szállítását. "Ukrajna az általunk biztosított fegyvereket az orosz harci képességek megsemmisítésére használja. Ez mindannyink biztonságát jelenti. A Kijevnek nyújtott támogatás nem jótékonyság, hanem befektetés a saját biztonságunkba" – hangoztatta.

A NATO-főtitkár szerint, az is "létfontosságú", hogy a közel-keleti konfliktus ne eszkalálódjon. "Senki sem járna jól egy újabb háborúval a Közel-Keleten. Életbevágóan fontos, hogy a konfliktus ne fajuljon el, ezért minden felet önmérsékletre szólítunk fel" – mondta.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a pénteki tanácskozáson kijelentette: a NATO-nak be kell bizonyítania, hogy Ukrajna mellett áll az Oroszország elleni háborúban azáltal, hogy azonnali hatállyal felgyorsítja a fegyver- és lőszerszállításokat. Szavai szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt "ki kell józanítani" és "az ukrán égboltnak újra biztonságossá kell válnia".

"Az önök döntésén múlik, hogy valóban szövetségesek vagyunk-e. Idén már nem várhatunk tovább a döntésekre. Arra kérem önöket, hogy a lehető leggyorsabban fontolják meg kéréseinkre adott válaszainkat" – hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet, hogy az amerikai kongresszusban szombatra tervezett szavazás a 61 milliárd dolláros segélycsomagról létfontosságú Ukrajna számára. Az elnök egyebek mellett további hét Patriot légvédelmi rendszert kért, ami szerinte "a minimum". Bírálta továbbá az Ukrajnába irányuló lőszerszállítások lassúságát. Zelenszkij elismerte, hogy hadseregének korlátozottak az erőforrásai, de "bátran" védekezik a nagyobb orosz haderővel szemben.

"Nyilvánvaló, hogy míg Oroszország fölényben van a levegőben drónjaival és rakétáival, addig a mi lehetőségeink a földön sajnos korlátozottak" – mondta. Hozzátette, hogy Ukrajna az év eleje óta közel 1200 orosz rakéta és több mint 1500 Shahed típusú iráni drón célpontja volt.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek