Soha nem ment még el ennyi pénz fegyverekre

Azt is tudni, melyik ország költött a legtöbbet fegyverkezésre.

Újabb rekordot döntött tavaly az azt megelőző évhez képest a globális katonai kiadások mértéke, az emelkedő trend már sorozatban kilencedik éve tart - közölte a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn az MTI.

A szervezet új jelentése szerint 2023-ban 6,8 százalékkal, azaz 2,44 billió dollárra duzzadt az országok katonai költekezése a 2022-es évhez képest, amikor a világ 2,24 billió dollárt költött fegyverekre.

Egy év alatt ez volt a legnagyobb mértékű emelkedés 2009 óta.

A világ tíz legnagyobb katonai költekezője mind jelentősen fokozta kiadásait tavaly, és az Ukrajna és Oroszország közötti háború is erősen hozzájárult a számok emelkedéséhez.

Változatlanul az Egyesült Államok költötte a legtöbbet fegyverekre. Második helyen Kína állt. Harmadik helyen tavaly is Oroszország állt, őt követte India, Szaúd-Arábia, Nagy-Britannia, majd Németország. Oroszországban a katonai költekezés 24 százalékkal nőtt tavaly 2022-höz képest.

A SIPRI számításai szerint Ukrajnának a fegyverkezésre fordított kiadása a nyugati országoktól kapott katonai segélyekkel együtt az orosz katonai költségvetés nagyjából 91 százalékának felelt meg.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek