Rekordnagyságúra növelné könnygázkészletét a rendőrség

Már kiírták a közbeszerzést.

Húszezer darab, 750 ml-es csapatszolgálati kiszerelésű könnyfakasztó spray beszerzésére írt ki tendert a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Ha eredményes lesz a közbeszerzési eljárás, akkor akár több mint 110 ezer könnyfakasztó spray is lehet a rendőrség intézményeiben - írta az Átlátszó.

Ezt onnan tudja lap, hogy pár hete közadatigénylést nyújtott be az ORFK-nak, hogy megtudja, 2024. január elsején összesen hány darab állt a rendőrség rendelkezésére egyes kényszerítő eszközökből.

Az Átlátszó korábbi adatigénylései alapján 2020-tól 2023-ig folyamatosan csökkent a rendőrség könnygázállománya. 2020-ban még 88 647 darab állt a rendelkezésére, 2023 elején viszont már csak 43 438 darab.

Ezt egy év alatt sikerült feltornázni 91 843 darabra (ennyi volt a rendőrség birtokában 2024. január 1-jén).

A mostani beszerzéssel a tavaly év elejei mennyiség két és félszeresére duzzadhat a rendőrség könnygázkészlete, ami rekordnak számítana.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) számára is kerestek kényszerítő eszközöket. A közbeszerzési eljárással az állami cég 2000 darab 40 ml-s könnyfakasztó spray, 60 darab 750 ml-s könnyfakasztó spray, 300 darab gumibot és 200 darab zsanéros kézbilincs vásárlását tervezi. Az Átlátszó cikkének megjelenésekor a tendernek még nem volt eredménye, de az előző évekkel kapcsolatban a BvOP nem közölt adatokat.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek