Négy hónap alatt meghaladta az ország az egész évre tervezett hiánycélt

Közleményt adott ki a Pénzügyminisztérium.

Április végéig 2597,5 milliárd forint a költségvetés hiánya – derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből, amit a hvg.hu szemlézett. Az eredeti terv az volt, hogy az egész évre 2514,8 milliárd forint hiányunk lesz, vagyis ezt már most túlléptük 3,2 százalékkal és csak áprilisban 259,2 milliárd forinttal nőtt a hiány.

Az április végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1507,8 milliárd forintot tettek ki, 632,4 milliárd forinttal többet az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintve, hogy a Prémium Magyar Állampapír sorozat kamatfizetési időpontja az első negyedévre került – írta a Pénzügyminisztérium.

„A kormány elkötelezett a hiány és az adósság csökkentése mellett, ezért folyamatosan figyelemmel kíséri a költségvetés alakulását, ennek érdekében döntéseket is hozott: a kormány a 4,5 százalékos kitűzött hiánycél elérése érdekében 675 milliárd forintnyi állami beruházást ütemezett át, miközben több ezermilliárd forintnyi fejlesztést még idén megvalósít” – írt a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatójában.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek