A határon túli magyarok az EP-választásra még négy napig regisztrálhatnak

Az a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, és Magyarországon, illetve az Európai Unió területén kívül élő magyar állampolgár szavazhat levélben, aki a regisztrációs kérelmét május 15-én 16 óráig benyújtja.

Május 15-ig kérhetik regisztrációjukat a június 9-ei európai parlamenti választásra a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választók, írja az MTI. Az a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, és Magyarországon, illetve az Európai Unió területén kívül élő magyar állampolgár szavazhat levélben, aki a regisztrációs kérelmét május 15-én 16 óráig benyújtja.

Az EP magyar tagjainak választásán a 7,68 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar választó mellett választójoguk van az EU más tagállamainak magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárainak is, amennyiben magyar listára kívánnak szavazni.

Szavazhatnak azok a nagykorú magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az unió más tagállamában nincs lakcímük. A romániai és szlovákiai magyarok tehát levélben nem voksolhatnak a magyar EP-választáson, de ha rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel kérhetik felvételüket a hazai névjegyzékbe.

Azok a határon túli választópolgárok, akiknek nincs lakhelyük más uniós tagállamban, választási regisztrációt követően levélben szavazhatnak. Akik már korábban regisztráltak, ezt nem kell megismételniük, regisztrációjuk érvényes erre a választásra is. Aki még nem regisztrált, ezt május 15-ig teheti meg. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap reggeli nyilvántartása szerint most 126 371 levélben szavazó szerepel a névjegyzékben.

A Nemzeti Választási Iroda a szavazólap képének jogerőssé válása után juttatja el a szavazási levélcsomagot – amely tartalmazza a szavazólapot is – a határon túli választóknak, akiknek a központi névjegyzék nyilvántartása alapján sem Magyarországon, sem másik EU-s tagállamban nincs lakcímük. A szavazási levélcsomagot a választópolgár kérheti postai kézbesítéssel, de átveheti az általa megjelölt külképviseleten vagy magyarországi helyi választási irodában is május 25-től.

Ha a választópolgár kettős állampolgárságot tiltó országban lévő szavazólap-átvételi címet adott meg, a szavazási levélcsomagot a külképviselet közreműködésével kézbesíti az NVI.

A szavazólapokat és az azonosításhoz szükséges adatlapot a határon túli választók a szokásos módon juttathatják vissza az NVI-hez: május 25-től levélszavazatukat leadhatják a külképviseleteken, vagy feladhatják postán is, ebben az esetben a levélnek június 9-én 19 óráig meg kell érkeznie az NVI-hez. Az NVI-nek címzett szavazási levélcsomag kézbesítése térítésmentes.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek