Publicus: Minden negyedik ellenzéki biztosan Magyar Péterre szavaz

A Tisza Párt alelnökét közel ugyanannyian tartják jobboldalinak, mint balosnak.

Nagy a tanácstalanság Magyar Péternek, a Tisza Párt listavezetőjének megítélését illetően - írja a Népszava megrendelésére készült felmérésében a Publicus Intézet.

A kutatásban résztvevők 21 százaléka szerint inkább jobboldali, 23 százalék úgy gondolja, inkább baloldali, 32 százalék szerint pedig középen áll. 15 százalék viszont úgy látja, hogy Magyar Pétert nem lehet besorolni egyik oldalra sem, további 9 százalék nem válaszolt erre a kérdésre.

30 százalék fölé is mehet a Tisza Párt

Az is kiderült a kutatásból, hogy az emberek 20 százaléka biztosan a Tisza Pártra szavaz majd a 2026-os választásokon, további 11 százalék valószínűleg rájuk voksol két év múlva.

A válaszadók 4 százaléka ugyanakkor valószínűleg nem, 49 százaléka pedig biztosan nem szavazna rájuk.

A legnagyobb mértékben a Fidesz-KDNP hívei utasítják el az új politikai szereplőt: 92 százalékuk biztosan nem szavazna rá.

Az ellenzéki szavazók közül csaknem minden negyedik (23 százalék) mondta, hogy biztosan, további 17 százalék valószínűleg rá szavaz, vagyis tízből négy ellenzéki tudná támogatni Magyar Péteréket.

Forrás: Publicus / Népszava

A kutatásban megkérdezettek összesen 55 százaléka szerint Magyar Péter és pártja képes lesz ártani a Fidesznek és a kormánynak, 38 százalék viszont ellenkezőképpen gondolkozik (a többiek nem válaszoltak).

Gyurcsány vagy Soros áll Magyar Péter mögött?

A többség – 60 százalék – szerint a Tisza Párt be tud jutni a parlamentbe a 2026-os választásokon,a válaszadók 25 százaléka viszont ezzel nem ért egyet. Abban kevesen hisznek, hogy képes megszólítani a Fidesz szavazóinak tömegeit – erre a kérdésre 39 százalék felelt igennel, 52 százalék viszont inkább nemmel reagált.

Az emberek sokkal inkább úgy gondolják, hogy az új politikai szereplő az ellenzéki szavazókat lesz képes megnyerni magának: 75 százalék vélekedik így 16 százaléknyi kétkedővel szemben (9 százalék nem válaszolt).

Abban viszont, hogy ki állhat Magyar Péter mögött, nagy a tanácstalanság. Azok körében, akik szerint valaki áll mögötte, 19 százalék választotta ki Gyurcsány Ferencet, 14 százalék Soros Györgyöt, 7 százalék Orbán Viktort, miközben Csányi Sándor és Rogán Antal csupán 2-2, Pintér Sándor és Lázár János 1-1 százalékot kapott.

Magyar Péter április végén járt Szombathelyen, ahol mintegy ezren hallgatták meg beszédét a Fő téren. Rövid interjút is készítettünk vele.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek