915 milliárd forint bevételük volt a nyilvántartásba vett egyházaknak 2022-ben

Ezek kétharmada állami támogatás.

915 milliárd forint bevételük volt nyilvántartásba vett egyházaknak összesen 2022-ben, ennek 69 százaléka származott állami támogatásokból – derül ki a G7 elemzéséből. Ehhez képest az egyházaknak felajánlott szja-bevételeik mindössze egy százalékát biztosítja.

Az egyházak által kapott állami támogatás többsége normatív támogatás, azaz csak a meghatározott célra költhetik, például kórházak vagy iskolák fenntartására. Ilyen támogatásból 375 milliárd forintot kaptak az egyházak 2022-ben.

Nem normatív támogatás formájában 253,7 milliárd forintot osztott ki a kormány az egyházak között, ráadásul a központi költségvetésben ebből csak 194 milliárd lelhető fel a portál szerint. Ezek közül a legnagyobb tétel az egyházi működési, program- és fejlesztési támogatások 121 milliárd forinttal, ezt a kormány belátása szerint osztja szét az egyházak között.

Az egyházak kiadásai 867 milliárd forintot tettek ki, ebből 315 milliárd ment oktatási és nevelési célokra, 314,8 milliárd forint hitéletre, 175,1 milliárd forint szociális ellátásra, 48,4 milliárd egészségügyre, 8,4 milliárd forint kultúrára és sportra, 5 milliárd forint pedig vállalkozási tevékenységre.

Az állam összes oktatási kiadásának hetedét 2022-ben már egyházi intézmények kapták – írja a lap. Az egyházak összes bevételük közel kétharmadát az államtól átvállalt feladatokra költik, miközben az állam a jelentős támogatások mellett adómentességgel is támogatja a gazdálkodásukat.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek