Szeretné megadóztatni a gazdagokat a magyarok nagy része

Még a gazdagok hetven százaléka is.

Kutatást végzett a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet „A 1000 leggazdagabb 2024” című kiadvány számára a gazdagok és a gazdagság megítéléséről.

Az atv.hu által ismertetett eredményekből kiderül: luxusadót vetne ki a magyarok többsége a gazdagokra, ráadásul ezzel még a vagyonosok is egyetértenek.

A felmérés egyebek mellett a következőkre jutott:

- tízből három magyar kifejezetten szegénynek érzi magát, míg 62 százalékuk se nem gazdagnak, se nem szegénynek. A magukat gazdagnak vallók aránya elenyésző, mindössze 4 százalék;

- A szegények mindössze 1 százaléka állítja azt, hogy a gazdag ismerőseik rendszeresen támogatják a náluk rosszabbul élőket és pénzzel, vásárlással vagy adománnyal. Sőt, 61 százalékuk azt tapasztalja, hogy a gazdagokra egyáltalán nem jellemző az adakozás;

- A közepes egzisztenciális helyzetben levők önzetlenebbnek tartják a gazdagokat, mint a szegények. 6 százalékuk konkrétan tapasztalta, hogy a tehetősek segítenek másoknak, míg 42 százalékuk azt érzékeli, hogy alkalmanként teszik ezt a gazdagok; a magyarok többsége bevezetné a progresszív adózást, még a gazdagok hetven százaléka is (A progresszív adó azt jelenti, hogy ha valakinek magasabb a jövedelme, akkor nagyobb százalékát fizesse be adó formájában);

- a nagy vagyont is többen (80 százalék) megadóztatnák, mint nem (11 százalék), az idősek közül pedig tízből kilencen bevezetnék a gazdagokra vonatkozó adót.

- a megkérdezettek a luxusadót legnagyobb arányban 500 millió forint feletti vagyon esetében támogatnák.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek