Hol szavazhatok június 9-én, és mit vigyek magammal?

Praktikus tudnivalók és jótanácsok.

Június 9-én, azaz nemsokára megint választások lesznek Magyarországon, megválasztjuk az önkormányzatok vezetőit és az Európai Parlament magyar képviselőit.

Arról, hogy hány szavazólapot kapunk, hogyan zajlik egy időben több választás, és hogyan adhatjuk le szavazatunkat, nemrég írtunk . De a választásnak vannak technikai szabályai is, ezekre is oda kell figyelnünk, ha azt akarjuk, hogy szavazataink érvényesek legyenek.

Ki szavazhat az európai parlamenti választáson?

Aki

 • a választás napjáig betölti a 18. életévét vagy 18. életévének betöltése előtt házasságot köt,
 • Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar vagy uniós állampolgár (uniós állampolgár esetében akkor, ha nyilatkozatot tesz arról, hogy választójogát Magyarországon kívánja gyakorolni, és magyarországi lakóhellyel való rendelkezését igazolja; az ehhez szükséges kérelmet itt lehet benyújtani ),
 • magyar állampolgárként sem Magyarországon, sem az Európai Unió területén nem rendelkezik lakóhellyel (ehhez előzetes regisztráció szükséges),
 • a bíróság jogerős döntéssel nem tiltotta el a választójogától.
 • Ki szavazhat az önkormányzati választáson?

 • minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgár,
 • továbbá aktív választójoga van a menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező nagykorú személyeknek is.
 • Nem választhat és nem választható (azaz nem rendelkezik sem aktív, sem passzív választójoggal) az,

 • aki közügyektől eltiltás hatálya alatt áll,
 • akit a bíróság kizárt a választójogból, mert a választójog gyakorlásához szükséges belátási képessége mentális zavara következtében
 • - tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent, vagy

  - tartósan, teljeskörűen hiányzik.

  Szavazati joggal ugyan rendelkezik , ám nem választható,

 • aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését tölti (feltéve, hogy nincs eltiltva a közügyek gyakorlásától) vagy
 • büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelés alatt áll.
 • Mikor szavazhatok?

  A 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választásokon június 9-én, vasárnap 6.00 órától 19.00 óráig lehet szavazni.

  Hol szavazhatok?

  Alapesetben az állandó lakóhely címe alapján kijelölt szavazókörben.

  Van mód átjelentkezésre másik szavazókörbe, ha a választás napján távol vagyunk az állandó lakhelyünktől. Ebben az eseteben azonban csak az európai parlamenti választáson szavazhatunk, az önkormányzati választáson nem.

  Átjelentkezési kérelmet május 31-én 16 óráig lehet benyújtani.

  A választópolgárok a választás.hu oldalon is intézhetik személyes kérelmeiket .

  Mit vigyek magammal, amikor szavazni megyek?

  A választópolgároknak érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel kell igazolniuk személyazonosságukat. A lakcímüket, személyi azonosítójukat pedig a lakcímkártyával igazolhatják.

  Szavazni csak olyan okmányokkal lehet, amelyek a választás napján érvényesek. Lejárt okmánnyal nem lehet szavazni.

  Speciális szabályok:

 • a választásokra tekintettel június 7-én, pénteken 10 órától hétfőig nem lehet majd új lakcímet bejelenteni,
 • aki pénteken 10 óra előtt elintézi a lakcímváltozás bejelentését, azt már az új címe alapján veszik fel a választói névjegyzékbe.
 • A legtöbb kormányablak a választás hétvégéjén, június 8-án szombaton, és 9-én vasárnap is nyitva lesz, így ha a voksolás napján valakinek semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa sincs, ideiglenes személyi igazolványt igényelhet, amivel lehetséges a szavazás. Ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre és a lakcímkártya pótlására lesz lehetőség.
 • Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Kérjük válasszon:

  Hozzásszólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hírek