Az 5781. zsidó újévet köszöntötték a soproni zsinagógában

Új hagyományt teremtett a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány: a tavalyi után idén is köszöntötték a zsidó újévet a Papréti Zsinagógában, ezúttal az 5781-diket.

Idén szeptember 18-án este köszöntött be a zsidó újév, a Ros Hásáná. A kétnapos ünnepen az ember teremtésének 5781-ik évfordulójára emlékeznek világszerte a zsidók, akik számára ez az ünnep az Örökkévalóval kötött szövetségünk megújítása. Az újév két napjával veszi kezdetét a tíz bűnbánó nap, amelynek betetőzése Jom Kipur, ami idén szeptember 27-én este és kezdődik és 28-én estig tart.

A soproni ortodox zsinagóga 1956 óta üres, akkor kellett utolsó rabbijának egy éjszaka alatt elhagynia a várost. Az 1890-91-ben, Schiller János tervei alapján épült zsinagóga azóta dacol az idővel üresen, de időről időre azzal a reménnyel, hogy egyszer újra szertartások helyszíne és egy közösség élettere lesz. Vasárnap délután egy kicsit megint azt lehetett, amikor a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány meghívására - szigorúan a járványügyi szabályok betartásával - egy maroknyi ember, zsidók és nem zsidó soproniak, összejöttek a kiürített, díszeitől rég megfosztott imaházban. Rádonyi László a közalapítvány kuratóriumának tagjaként, Farkas Ciprián a város polgármestereként köszöntötte a megjelenteket, akik a kulturális műsor közben elgondolkodhattak azon, hová és mivé lettek azok, akik ezeket a falakat emelték, s vajon visszatérnek e városba az egykor erős és szép zsidó hagyományok.

Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke bízik ebben. Ismertetőjéből többek között kiderült, hogy a zsidó újév, a ros hásáná szó szerint azt jelenti‚ „az év feje”, ugyanakkor sokszor az Ítélet Napjaként is emlegetik. Hagyományaik szerint ugyanis ilyenkor minden egyes zsidó ember egyénileg megítéltetik. Három könyv nyílik ki ekkor: az Élet Könyve azoknak, akik igazán igazak, a Halál Könyve a gonoszaknak, és a Közepesek Könyve azok számára, akik a kettő között helyezkednek el. Utóbbiak számára tíz nap áll rendelkezésre, hogy átgondolják életüket és cselekedeteiket, önvizsgálatot tartsanak és jobbá legyenek.

Számtalan érdekes szokás fűződik a zsidó újév megünnepéséhez, többek között az, hogy kerek és édes ételeket esznek, hogy következő esztendőjük kerek és édes legyen, de a lényeg a szövetség megerősítése. Ezúttal 5781-edszer.

Romjaiban is tiszteletet parancsoló a papréti zsinagóga épülete.
NM
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek