Eljött a búcsú ideje: végleg bezár a CEU Budapesten

"A döntés szimbolizálja a magyar tudományosság számára tragikus valóságot."

Csütörtökön a Közép-európai Egyetem, a CEU eldöntött tényként adta hírül volt hallgatóinak szóló hírlevelében (CEU News for Alumni), hogy az egyetem tanácsa (Board of Trustees) kezdeményezni fogja a Közép-európai Egyetem (KEE) licencének visszavonását. A döntést azzal indokolja, hogy egy jó ideje nem vett fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra, és ezért nem tud egyetemként működni Budapesten. A budapesti kutatóintézetek maradnak és egyéb diplomát nem célzó képzéseiket is megtartják - írta Facebook-oldalán az Akadémiai Dolgozók Fóruma.

Azt írták, a döntés az egyetem racionalizálását szolgálja, ami tisztán intézményi szempontból érthető, hiszen sem az amerikai, sem a magyar képzés már évek óta nem folyik Budapesten, egy oktatási tevékenységet nem folytató intézmény fenntartása pedig nem észszerű. Hozzátették, az Orbán-kormány azon kísérlete, hogy elűzze a Közép-európai Egyetemet Budapestről, sikerrel járt.

Azt is megjegyezték, hogy a beszüntetésnek önmagában nincs is nagy jelentősége, hiszen egy már létező állapothoz igazítja a jogi kereteket. A döntés azonban szimbolizálja a magyar tudományosság számára tragikus valóságot.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek