Az ország legkisebb szavazókörében tizenöten szavazhatnak

A legnagyobb magyarországi szavazókör a pécsi 80-as számú.

A legkisebb szavazókörökbe húsznál kevesebb választópolgárt várnak vasárnap a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választásán – derül ki a Nemzeti Választási Iroda szombati adataiból.

Az NVI adatai szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Debréte a legkisebb szavazókör: itt 15 választót várnak az önkormányzati választásra és 13-at az európai parlamenti (EP-) választásra (az önkormányzati, a nemzetiségi és az EP-választáson kis mértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre).

A Zala vármegyei Iborfián egyaránt 17 választót várnak az önkormányzati és az EP-választásra, Felsőszenterzsébeten 19 választót az önkormányzati voksolásra és 15-öt az EP-választásra, és Pusztaapátiban 20 választót az önkormányzati voksolásra, 17-et pedig az EP-választásra.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tornakápolnán 21-en szavazhatnak az önkormányzati választáson, 17-en pedig az EP-választáson, Perecsén pedig 22-t az önkormányzati és 15-öt az EP-választásra. A Veszprém vármegyei Megyerben 24-24 választót várnak az önkormányzati és EP-választásra, a Zala vármegyei Ramocsán 24-en szavazhatnak az önkormányzati és 23-an az EP-választáson.

A legnagyobb magyarországi szavazókör a pécsi 80-as számú – ez egyébként a települési szintű lakcímmel rendelkezők számára kijelölt szavazókör –, itt az önkormányzati választásra 2062, az EP-választásra 1875 szavazót várnak, a nemzetiségi voksolásra pedig 103-at. Sukorón 1653 választót várnak az önkormányzati választásra és 1616-ot az EP-választásra, a nemzetiségi voksolásra pedig négyet.

Budapesten az önkormányzati voksolásra a legtöbb választót a XIII. kerület 85. számú szavazókörébe várják, itt 1579-en szavazhatnak az önkormányzati választáson és 1045-en az EP-választáson, míg a nemzetiségi választáson 15-en.

Az EP-választásra a fővárosban a legtöbb választót a VIII. kerületben várják, a 8-as számú szavazókörben – ahol a települési szintű lakcímmel rendelkezők és a kerületbe átjelentkezők is szavazhatnak -, itt az önkormányzati választáson 1330-an, az EP-választáson 1865-en, a nemzetiségi választáson pedig 51-en szavazhatnak.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek