Török Gábor előre megmondja a tutit

Melyik pártnak mi a siker és mi a kudarc az EP-választáson.

Elemzést tett közzé Török Gábor politológus Facebook-oldalán , amelyben felvázolta, szerinte melyik lista milyen eredményt tekinthet sikernek, valamint kudarcnak az európai parlamenti választáson.

Ezt írja: "Minden választás értelmezési küzdelem is, különösen az egy olyan, ahol 1) a választás után nem jön létre kormány és 2) minden mandátumot szerzett párt "nyer" valamit és valamennyit. Az EP-eredményeket is (hasonlóan az önkormányzatihoz - lásd korábbi poszt) hetekig, hónapokig rágjuk majd, hiszen itt tényleg semmilyen objektív mércéje (leszámítva a mandátumszerzést) nincs a sikernek és a kudarcnak. Érdemes tehát előre elmondani, hogy szerintem hogyan érdemes értelmezni az adatokat: leginkább a korábbi eredmények, a várakozások és az előzetes tudásunk alapján. Csak két példa:

1) ha a Fidesz mondjuk 43 százalékot szerez, azzal megnyeri a választást és 14 évnyi kormányzás után továbbra is a legnagyobb párt marad (egyrészt siker), ugyanakkor a legutóbbi választási eredményeitől lényegesen elmarad (másrészt kudarc) - ha viszont 48 százalék fölött szerepel, akkor nincs másrészt.

2) ha a Tisza mondjuk 19 százalékot szerez, azzal pár hónapos pártként példátlanul jól szerepel (egyrészt siker), ugyanakkor a várakozásoktól, a felmérésektől elmarad (másrészt kudarc) - ha viszont 25 százalék fölött szerepel, akkor nincs másrészt.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek