Megint egy sopronit húztak csőbe a banki csalók

Legyen résen! A bank nem kéri telefonon a kártya számát!

A soproni lakost egy magát banki ügyintézőnek kiadó férfi hívta fel, és arról tájékoztatta, hogy a számláján gyanús tranzakciót észleltek, majd rávette a sértettet az AnyDesk alkalmazás telepítésére. Ezután az elkövető a csatlakozó kóddal teljes hozzáférést szerzett áldozata telefonjához és azon keresztül a bankszámlájához, így a gyanútlan számlatulajdonostól közel 1,5 millió forintot utalt el egy másik számlára. A sértett csak akkor ébredt rá, hogy becsapták, miután elmesélte családjának az esetet.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya emiatt is megismétli korábbi tanácsait:

- Ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, a születési hely és idő, esetleg a lakcím. Az azonosításhoz nem kell sem a bankszámla, sem pedig a kártya számának megadása.

- Amennyiben rosszat sejt, kérdezzen rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszél, akkor neki látnia kell az adatsorban, és tud majd válaszolni rá!

- A legkisebb kétség esetén is szakítsa meg a hívást, és a bankkártyája hátoldalán található hivatalos telefonszámon ellenőrizze a tájékoztatás valóságtartalmát! Ezen a számon, ha szükséges, a számlájához és a bankkártyájához kapcsolódó tranzakciókat is azonnal letilthatja.

- Ne töltsön le semmilyen programot egy „telefonos ügyintéző” javaslatára!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Rendőrségi hírek