Mintegy 3 millió magyar tekinthető szegénynek

A kiadások fedezése a háztartások kétharmadának problémát jelent.

Nagyjából 2,5-3 millió magyar tekinthető szegénynek, és csak a lakosság 45-50 százalékáról mondható el, hogy kijön a jövedelméből, és képes kiegyensúlyozott életvitelt fenntartani.

„A válaszadók 45 százaléka – családi vagy házastársi támogatás nélkül – nem tudja biztosítani a szűkös megélhetéshez szükséges anyagi feltételeket” – írja az Egyensúly Intézet májusi 1000 fős reprezentatív mintán végzett szubjektív szegénységkutatása alapján, vette észre a 444 .

A magyarok fele úgy érzi, az elmúlt három évben csökkent a vásárlóereje. A leggyakoribb indok az árak emelkedése volt, de a megkérdezettek 46 százaléka említette az új kiadásokat, 29 százaléka pedig a saját vagy partnere jövedelemcsökkenését.

A magyarok harmada nem tudna megbirkózni egy 100 ezer forintos váratlan kiadással, 39 százalékuknak pedig problémát okozna, de meg tudnák oldani.

Az adatok alapján tavaly november és idén május között 7 százalékponttal nőtt azok aránya, akik egyáltalán nem tudnának megküzdeni egy 100 ezer forintos problémával.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek