Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sopron végignézi, ahogy tönkremegy

Tiszti leánynevelő intézetből vált ruhagyárrá, közel másfél évtizede pedig arra várunk, szállodává alakuljon. Sopron meghatározó Rákóczi utcai épülete arról is híres, hogy itt hirdették ki a népszavazás eredményét.
Hirdetés
Hirdetés

Eredetileg a Felsőbüki Nagy család palotája állt a ma ruhagyári tömbként ismert épület helyén, ezt bővítették ki 1869-ben, hogy helyet adjon a leánynevelő intézetnek. Ezekről az évtizedekről értékes-érdekes könyvet írtak már a történészek. A békés napokat háborús évek követték; 1921-ben itt hirdették ki először, hogy Sopron magyar maradt, lévén az épület ebédlőjében dolgozott a szavazatszámláló bizottság. A világégések során kórház működött a falak között, a szocializmusban pedig átalakították ruhagyárrá.

Már az építéstörténete is megér egy külön bekezést: a nagyméretű saroktelken hiába mutat ma egységes homlokzati megjelenést, a tömb több szakaszban épült. Először a mai épület nyugati szakaszán álló részét építette fel Nagy Sándor táblabíró 1833-ban Hild Vencel tervei szerint. A városi palotát 1883-ban Schneider Márton tervei alapján kétemeletessé építették át a Tiszti Leánynevelõ Intézet részére. Az 1883-ban épült rész második emeletén kapott helyet a könyvtár és kápolna is. Utóbbit I. Ferenc József császár és magyar király avatta fel. A császári látogatás hatalmas izgalommal töltötte el szépanyáinkat és szépapáinkat. Az épületet aztán Schneider 1883-ban készült terveinek felhasználásával 1890-ben újabb szakasszal bővítették. Az épület nagyméretű sarokrizalittal lezárt újabb szakasza az 1927-ben bekövetkezett bővítés eredménye. Az épületbelső fő jellegzetességei a háromhajós, klasszicista kapualj, a reprezentatív lépcsőházak, a boltozott belső terek és az igényes burkolatok - írja a wikipédia.

Nem ezt a sorsot érdemelné, nagy idők fontos tanúja az épület.
Töreki Tibor

A háború után néhány évig üresen állt az intézet, aztán 1952-ben ide költözött át a Vitnyédi utcai épületét kinövő ruhagyár. A fénykorban volt, hogy több mint kétezren jártak ide dolgozni. Tizenhárom alkalommal tüntették ki élüzem címmel; termékei pedig 1985-ben és 1986-ban is BNV-nagydíjat kaptak. Egy szomorú történet is fűződik az épülethez, igazi soproni rejtély: 1981. július 20-án a Soproni Ruhagyár pincéjében akkoriban működtetett tekepályánál vérbe fagyva találták a fiatal takarítónőt, G. Oszkárnét. Az asszonyt agyonverte valaki, akinek kilétére sosem derült fény...

A rendszerváltás után a ruhagyárat is utolérte a sorsa; részvénytársasággá alakult, majd privatizálták. 2006-ban egy kecskeméti székhelyű befektetőcsoport hatszázmillió forintért jutott hozzá az ingatlanhoz. Lelkesen nyilatkozták is hamarosan, hogy szálloda lesz a Rákóczi utcai épületből. A már akkor is nyolc-tíz milliárdosra taksált beruházás jogerős építési engedélyt kapott 2010-ben, de a világgazdasági válság miatt a bank kihátrált. Bár a tulajdonos kecskeméti cég időről időre azt nyilatkozta, hogy megvalósítják elképzeléseiket, semmi nem történt a Rákóczi utcának ezek a részén. Időnként a tűzoltóságnak kell a tetőre másznia és megakadályoznia, hogy az egyre rosszabb állapotban lévő falakról valakinek a fejére essen egy darab. Nagy kár, hogy végig kell néznünk a nagy múltú épület romlását. Különösen bántó ez a jövő évi nagy évforduló miatt is, hiszen a népszavazás századik évfordulóján stílszerűen itt kellene megtapsolnunk a szónokokat. De itt most félő, a fejünkre esne valami.

Enyugat plusz

Szerettük volna megtalálni a kecskeméti befektető céget, ami tavaly még biztosan birtokolta az ingatlant. Bár a cégjegyzék szerint a kft. működik, a telefont nem veszik fel. A különleges tudakozó által megadott számon pedig csak az automata mantrázza: ezen a számon előfizető nem kapcsolható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés