Párbeszéd: alapjövedelmet mindenkinek

Országjárásba kezdett a Párbeszéd, hogy népszerűsítsék az alapjövedelem bevezetéséhez kapcsolódó aláírásgyűjtésüket. Sopronban a Várkerületen tartottak sajtótájékoztatót.

Az elmúlt 10 évben jelentősen megnövekedett az országrészek között a jövedelemkülönbség Magyarországon, mi itt Sopronban ezt hatványozottan tapasztaljuk, hiszen a lakosságszám is növekedett. Sopron városvezetése nem fejlesztette az infrastruktúrát, így nap mint nap érezzük azt a feszültséget, amit a megnövekedett népességszám okoz.

Az alapjövedelem javaslatunk erre is megoldást jelentene, hiszen senkinek nem kellene elhagyni otthonát azért, hogy megélhetést biztosítson magának és családjának.

-mondta el Jakál Adrienn, a Párbeszéd soproni önkormányzati képviselője, a Párbeszéd elnökségi tagja.
A Párbeszéd sajtótájékoztatója a Várkerületen
Keszei László

A Párbeszéd javaslata szerint egyetlen gyermek szülei sem kaphatnának kevesebbet, mint havi 50 ezer forint, egyetlen felnőttnek sem lehetne alacsonyabb jövedelme, mint havi 100 ezer forint, egyetlen várandós anyuka sem kaphatna kevesebbet, mint havi 150 ezer forint, és egyetlen teljes állású dolgozó sem kaphatna kevesebbet, mint havi bruttó 250 ezer forint. Az alapjövedelem által megszűnne a kiszolgáltatottság és megszűnne a létbizonytalanság.

Jakál Adrienn, a Párbeszéd elnökségi tagja és soproni önkormányzati képviselő
Keszei László

A koronavírus járvány alatt a KSH adatai szerint közel 200 ezer ember maradt otthon bármiféle jövedelem nélkül, a Párbeszéd által javasolt alapjövedelem erre a problémára is megoldást jelentene. Ma Magyarországon minden 3. családban jelentene gondot, ha az egyik fél elvesztené a munkahelyét. Az alapjövedelem bevezetésével csökkenne az éhezés, csökkenne a létbizonytalanság, ehhez kapcsolódóan pedig csökkenne a bűnözés és nőne a közbiztonság.

A Párbeszéd szerint lehetőség lenne Magyarországon bevezetni az alapjövedelmet, csak csökkenteni kellene az Orbán-kormány pazarlását, és a NER-elit helyett az emberekre kellene fordítani ezt a pénzt, adóemelésre nem lenne szükség. Az Európai Unió polgárai szeptember 25-én indítottak egy aláírásgyűjtést az alapjövedelemért, melyhez csatlakozva Magyarországon a Párbeszéd gyűjti a szignókat. A petíciót a Párbeszéd országjárásán, ma Sopronban és Szombathelyen lehet aláírni, vagy bármikor online a www.alapjovedelmet.hu oldalon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek