Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy kanadai cég gyártja mostantól a Rubik-kockát

A magyar feltaláló abban bízik, hogy játékának köszönhetően értelmes lesz a jövő nemzedéke.
Hirdetés
Hirdetés

50 millió dollárért, átszámítva több mint 15 milliárd forintért vásárolja fel a Spin Master nevű kanadai játékgyártó cég a Rubik-kockát - írja a Huffington Post.

A magyar feltaláló, Rubik Ernő azt nyilatkozta: izgatottan várja, hogy az új tulajdonos beteljesíti álmait, hogy ”játékok által neveljünk értelmes jövő nemzedékeket.”

Hozzátette: teljesen meglepi a tény, hogy ennyi évtized példátlan technológiai fejlődése után egy egyszerű játék ilyen hihetetlenül népszerű maradt.

A kockát 1974-ben találta fel ifjabb Rubik Ernő, az egyik legnevesebb magyar repülőgép-tervező fia. A feltaláló eredetileg a Bűvös Kocka nevet adta találmányának. A szabadalmat1977. december 31-én kapta ezt meg, a 80-as évek elején pedig elindult világhódító útjára.

A kocka népszerűsége csaknem 50 éve töretlen.
rubik.hu

Csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek belőle, ami azt jelenti, hogy minden tizedik ember rendelkezett egy ilyen játékkal. Rövid idő alatt elterjedt és népszerűvé vált az egész világon. 1982. június 5-én volt az első, 2003 óta pedig kétévente megrendezik a Rubik-kocka-világbajnokságot.

A kocka variációs lehetőségeinek száma (8! × 38−1) × (12! × 212−1) / 2 = 43 252 003 274 489 856 000 vagy másképp: 4,3×1019 (azaz kimondva: negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer).

Ha az ember minden másodpercben fordít egyet a kockán, és ezt a nap 24 órájában csinálja, akkor (feltéve, hogy nem jut olyan álláshoz, amit már egyszer kipróbált) 1 371 512 026 715 évre van szüksége az összes lehetséges állás kipróbálásához. Ez annyira hosszú idő, hogy addigra nemhogy a Föld, de egyes tudósok szerint már a Világegyetem sem fog létezni - adta hírül az index.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés