Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szájer és Sopron: abbahagyja a rendszerváltás utáni első profi politikusunk?

Lemondott EP-mandátumáról Szájer József. Megindult a találgatás, az okok keresése, a választ viszont valószínűleg egyedül ő tudja. De mit is jelentett Sopronnak Szájer harminc éve, és mit Szájernek Sopron?
Hirdetés
Hirdetés

Sopronban született, de élete első hat évét abban a vidéki faluban élte, ahol édesapja volt iskolaigazgató. Szülei első generációs értelmiségiek voltak és három fiúk közül a legidősebb Józsefnek különösen nagy jövőt szántak. Meg is volt ehhez minden adottsága. A soproni Széchenyi-gimnáziumban érettségizett 1980-ban, angol szakon, az ELTE-re ment jogot tanulni. Tulajdonképpen ez volt az a momentum az életében, ami egész további életét meghatározta - legalábbis eddig. Hiszen ott, a Bibó István Szakkollégiumban találkozott Orbán Viktorral, Kövér Lászlóval.

Kinyílt számára világ. Valóságosan is, mivel 1986-1987-ben az Oxfordi Egyetem Balliol College vendéghallgatója, majd pedig a University of Michigan ösztöndíjas kutatója volt, de átvitt értelemben is. Ott volt - bár elkésett -, amikor 1988. március 30-án 37 fiatal értelmiségi a Bibó István Szakkollégiumban megalapította a Fiatal Demokraták Szövetségét. Többször is nyilatkozta erről: eszelősségig menően úgy gondolták, hogy szabadon kell cselekedniük. Tudta, milyen az a szabadság: az Oxfordi Egyetemen már lehúzott egy

Fiatalon ismertük meg, nekünk is szoknunk kell, ha tényleg kiszáll a nagypolitikából.
parlament.hu

Újabb külföldi tanulmányok után 1989 szeptemberében kapcsolódott be ismét a magyarországi eseményekbe, és jogászként aktívan részt vett a nemzeti kerekasztal keretében akkor már zajló alkotmányozásban, a választójogi, az alkotmánybírósági és a vallásügyi törvény kidolgozásában.

És elérkezett 1990, az első szabad választás. Szájer Sopronban, szülővárosában indult a Fidesz színeiben. Ellenfélnek rögtön egy nagyágyút kapott: Pozsgay Imre államminisztert, aki reformpolitikus volt ugyan, de mégiscsak MSZMP-s. Mai ésszel is el lehet képzelni, hogy a fiatal Szájer, akinek a neve Sopronban akkor inkább pedagógus szülei (és a mindenkit megrázó váratlan haláluk) okán volt ismert, legyőz egy országosan ismert politikust!

Ő lett Sopron rendszerváltás utáni első profi politikusa, aki évtizedekre meghatározta a város politikai viszonyulását. A Fidesz parlamenti frakcióvezetőjeként, később az Országgyűlés alelnökeként élvonalbeli politikus volt és javára legyen írva, sosem felejtette el szülővárosát. Eleinte gyakran lehetett látni a városban, tudtuk, hogy gyűjti a nyakkendőket - egy időben csak csokornyakkendőben jelent meg -, közvetlen volt a régi ismerősökkel, miközben egyre feljebb jutott és egyre nagyobb feladatokat kapott. Sopron azt hitte, majd igazságügy miniszter lesz, de ez nem jött össze. Mellette vált viszont Sopron életében ugyancsak meghatározó személyiséggé Molnár Ágnes országgyűlési képviselő és Simon István alpolgármester, akik egykori pártolóiból lettek maguk is politikussá.

Szájer 2004 óta az Európai Parlament képviselője, de emellett is képes volt arra, hogy közben Alaptörvényt is írjon. Az utóbbi időben kicsit eltűnt Sopron szeme elől, de a háttérben érezni lehetett a jelenlétét. Sopron kezdetben miatta vált a Fidesz egyik kedvelt városává, ami aztán már saját jogon lett erős bástyája a pártnak. Szájer is mindig itt volt, ha tenni kellett valamit. Kampányokban például mindig. Tíz éve Sopron díszpolgára, a város hivatalosan is meghálálta azt a sok lobbit, amiről mi, halandó sokak, nem is tudhatunk.

Szájer József hivatásos politikus.
Wikipedia

Harminc éve meghatározó személyisége Szájer József Sopronnak, s most azt mondja, a jövőben a gyakorlati politikusi tevékenység helyett a távlatosabb, szellemi területen kívánja folytatni a rendszerváltoztatáskor megkezdett munkát. 1990-ben egy lelkes, szabadságot akaró és a függetlenségért harcoló európai fiatalemberként ismertük meg, ha ezt folytatja, akkor hajrá!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés