Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez már Sopronnak is sokk

Szájer Józsefről ma kiderült, amit sokan már úgyis sejtettek. De ez mától nem is az ő drámája, hanem a pártjáé, akik a másságnak esküdt ellenségei.
Hirdetés
Hirdetés

Néhány soproni fejében biztos megfordult két napja gondolat, hogy Szájer József lemondása mögött más áll, mint amit hivatalosan közöl, de tudni eddig csak kevesen tudták az igazat. Ma Sopront érte el az a sokkhatás, ami tavaly ősszel Győrt: a "bort iszik és vizet prédikál" egy minősített esete. De ez sem lesz benne a királyi híradóban és a megyei napilapokban sem.

Mindig is szóbeszéd tárgya volt, hogy a Fidesz alapító tagja, a harminc éve a párt élvonalába tartozó Szájer miért nem kapott mondjuk egy miniszteri bársonyszéket. "Mert zsarolható" - mondták erre a jól értesültek. Keringtek történetek már korábban is egy bécsi lebukásról, de mindig elsimultak körülötte a hullámok. Sőt, amikor egy lap a másságáról írt, helyre kellett igazítania, mert a rágalmazási pert az újság vesztette el...

Szájernek mától nem kell hazudnia. Hogy a Fidesz ebben a helyzetben mit kommunikál, azon biztosan sokan dolgoznak. Sopronnak nyilván kellemetlen a helyzet, mégiscsak szülötte a férfi, akinek szakállas fotója ma bejárja az európai sajtót. Sőt, díszpolgára is. De ez legyen elsősorban azoknak kellemetlen, akik megszavazták, hogy az legyen, holott ismerték "szenvedélyeit".

Harminc év hosszú idő, s bár mostantól csak a szexpartira fog a többség emlékezni, meg az ereszcsatornára, azért a rendszerváltáskor mégiscsak megverte Pozsgayt és nagy szerepe volt abban is, hogy Sopron megyei jogú városi rangot kapott. Nem fordított hátat Sopronnak. De nehéz mentegetni akkor, amikor még a bukás után sem állt elő az igazsággal, helyette "távlatosabb szellemi tevékenység végzésével" magyarázta lemondását. Az utolsó esélyét ott vesztette el - mondják most azok is, akik nem akarnak vehemensen ítélkezni.

Óvatosan fogalmaznak a soproniak, ha hangosan kell állást foglalniuk. Sokkal jobban megy a vélemény-nyilvánítás a közösségi megosztón és a kommentekben, ahol viharsebesen követik egymást a mémek; a csatornán függő szakállas pókemberek, az olcsó brüsszeli repülőjegyek, a vízi és szárazföldi szexorgiák. Nem mind ízléses... S csak néhányan jegyzik meg, milyen szomorú is ez (mármint az évtizedekig épített hazugság-vár).

Az egészben az a legnagyobb dráma, hogy amit hivatalosan képviselt, annak épp az ellenkezője bizonyosodott be. És most hallgat a város, hallgat a Fidesz. A soproniak egy része csak annyit mond: ez méltatlan. A hangosabbak ennél csúnyábban fogalmaznak. Az ellenzék még mintha gondolkodna, hogy üsse le ezt a magas labdát, de minimum a díszpolgárságról le kellene mondania - mondják.

Szájer kiadott ma egy nyilatkozatot, ebben családjától, a kollégáitól és a szavazóitól bocsánatot kért és azt hangsúlyozta, hogy ez egy "személyes botlás" volt, amiért sem a politikai közössége, sem a hazája nem felel.

A személyes botlásnál azért sokkal több történt - pláne a kereszténydemokrata, konzervatív választók számára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés