Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyáron indulhat a turizmus?

Optimista jóslat a drámai veszteségeket megélő ágazatról.
Hirdetés
Hirdetés

Drámai törést hozott a koronavírus-járvány a turizmusban világszerte, így Magyarországon is, százezrek megélhetését és a GDP több mint 13 százalékát biztosító ágazat 2020 márciusában 60 nap alatt a padlóra került – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, az ügynökség közösségi oldalán .

A vezérigazgató sietett hozzátenni, hogy a magyar kormány gyorsan reagált, és olyan gazdaságvédelmi intézkedéseket eszközölt, mint a hitelmoratórium, járulékkedvezmények, hitelprogramok, bértámogatás, a Szép-kártya kedvezményes adózása, a megemelt hitelkeret, vagy a turisztikai fejlesztéseket támogató pályázatok. Ezzel az volt a cél, hogy megmentsék a munkahelyeket, valamint életben tartsák a vállalkozásokat.

A belföldi turizmus sosem látott eredményt ért el a tavaszi újranyitást követően, mint mondta, a belföld lett az új külföld, így júliusban és augusztusban sikerült túlszárnyalni a 2019-es számokat.

A második hullám idején újabb intézkedések segítették a szektor résztvevőit, a kormány átvállalta a bezárni kényszerülő vállalkozások bérköltségeinek felét és járulékot sem kellett fizetni, persze csak ha nem bocsátották el a munkavállalókat, és a dolgozók meg is kapták a fizetésüket. Ezt a támogatást a vendéglátóhelyek, a szálláshelyek, rendezvényszervezők, a buszos vállalkozások és az utazásszervezők is megkapták, és ez az újranyitásig így is marad.

Guller Zoltán a leginkább várt és ki nem mondott kérdésre is megadta a választ: szerinte nyáron már lehet nyitni! Gyorsan hozzátette azonban, hogy a legoptimistább forgatókönyv szerint is legalább tíz hónap kell, míg az ágazat eléri a járvány előtti szintet. Fontos, hogy a turistákat felkészülten várjuk, és minél többen folytathassák tevékenységüket, így a jövőben is versenyképes szereplői legyünk a turizmusnak. Hozzátette, a kormány turizmust érintő támogatása eléri a 800 milliárd forintot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés