Még több szigorítás, határzár, vakcinaútlevél és vírusmutáció

Ezekről volt szó a csütörtök esti EU-csúcson.

Az EU tagállamainak vezetői konferencián az állam- és kormányfők egyetértettek abban, hogy a vírusmutáció megfékezése érdekében fenn kell tartani az eddigi korlátozásokat, de akár további szigorítások is jöhetnek - derült ki a csütörtök éjjeli EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatón.

Arról, hogy ez pontosan mit is jelent, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke számolt be.

Bonyolódik az utazás

A tanács szerint az EU belső határainak nyitva kell maradni, hogy zavartalanul működhessen a belső piac, azonban elképzelhető, hogy a nem alapvető fontosságú utazásokat korlátozni fogják.

Charles Michel kiemelte, hogy ha ilyen szigorításokra kerülne sor, a tagországoknak együtt kell működni, és összehangoltan kell meghozniuk az intézkedéseket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a határátkelések szigorítása önmagában nem elég. Javasolta a járványhelyzetet mutató térkép kiegészítését egy újabb színkóddal, a sötétvörössel, mellyel azokat az országokat jelölnék, ahol kiugróan magas a fertőzöttek száma.

Vakcinák, vakcinaútlevelek

A tagállami vezetők abban is egyetértettek, hogy fel kell gyorsítani az oltási kampányokat, és kiemelt figyelmet kell fordítani a vakcinák arányos elosztására, a tapasztalatok megosztására és a tömeges oltáshoz szükséges háttér megteremtésére - hangsúlyozta a tanács elnöke.

Az oltóanyaggyártóknak tiszteletben kell tartaniuk a megállapodásokat - tette hozzá.

Von der Leyen elmondta, hogy az EU-nak koncentrálnia kell az oltóanyagok gyorsabb kiszállítására és a már rendelkezésre álló készletek hatékony alkalmazására.

Az úgynevezett vakcinaútlevelek témájával kapcsolatban a tagállami vezetők arra jutottak, hogy óvatos előkészületekre van szükség. Erre a kérdésre később térnek vissza, ugyanis csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, hogyan alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok.

Bevezetéséhez az oltási művelet rendkívüli összehangoltságára, elismerésére, a teljes oltási folyamat szigorú ellenőrzésére van szükség - húzta alá Charles Michel.

A vakcinaútlevél bevezetése előtt még több fontos kérdésre kell választ kapnunk, mint például hogy mennyi időre adnak védettséget az oltóanyagok, egy beoltott személy lehet-e vírushordozó vagy hogy mi lesz azokkal, akik utaznának, de még nem jogosultak az oltásra - részletezte von der Leyen.

A bizottság elnöke elmondta továbbá, hogy az EU létrehozta saját oltóanyag-elosztó mechanizmusát, hogy az alacsonyabb jövedelmű országokba is eljusson a vakcina.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek