Szemét szelektíven - szívvel és ésszel

Aki szelektív sziget közelében él, vagy rendszeres használója ennek a környezetkímélő módszernek, az már tapasztalta: vannak, akik - bocsánat a kifejezésért - egészen szemét módon bánnak a lehetőséggel.

Sopronban 25 hulladékgyűjtő szigeten végzi az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. a szelektíven gyűjthető csomagolási papír, műanyag és üveg hulladékok gyűjtését. Az önkormányzat két szigetet szüntetett meg az elmúlt években, egyiket a Besenyő utcában, a másikat a volt Locomotiv szállónál. Mindkettőt a lakossági panaszok és a szigeteken elhelyezett nagy mennyiségű oda nem való hulladék miatt. Vagyis a közelben élők nem bírták már elnézni és elviselni, hogy mik kerülnek az utcára és hogyan...

Nem szabadna így kinéznie a szelektív szigetnek és semmi keresnivalójuk ott a festékes vödröknek.

A panaszok gyakran éppen az STKH felé fordulnak, mondván, a rendetlenségért ők felelnek. Pedig a szemetet a városban élők hordják oda. A szigetekről a műanyag és a papír gyűjtőedényeit hetente hatszor, míg az üveg frakciót hetente egyszer szállítják el a cég munkatársai. A hét minden napján, még vasárnap és ünnepnapokon is takarítják a szigeteket, éppen a rendezettségének megőrzése és a panaszok megelőzése érdekében. De hiába minden igyekezet, ha a hulladék úgy nő és szaporodik, hogy szinte követhetetlen. Komoly problémát jelentenek a konténerek mellé elhelyezett építési törmelék, lomok és elektromos berendezések - ezek nem idevalók, de a zöldudvarokon ingyenesen leadhatók. Az már egy másik kategória, hogy a kihelyezett gyűjtőedényeket rendszeresen meg is rongálják. Előfordult, hogy többször felgyújtották a szelektív edényt, meg is kellett szüntetni azon a helyen.

Az STKH szomorú tapasztalata, hogy a szigetekről begyűjtött szelektív hulladékban jelentősen növekszik az oda nem illő szemét mennyisége. Ilyenek például a kommunális hulladékok (ami a szürke kukába való!), festékek, hígítók, építési törmelékek, ruhák, lambéria, laminált padló. De találtak már a műanyag és a papír között macskaalmot, kutyaürüléket, állati tetemeket is. Nonszensz... Egyértelműen ki van írva és már a gyerekek is kívülről fújják: a hulladékgyűjtő szigeteinken kizárólag csomagolási hulladékok helyezhetők el!

Gyakori probléma még az is - mintha ennyi is nem lenne már sok -, hogy a szabálytalanul parkoló autók miatt nem tudják megközelíteni a szigeteket, vagy nem tudják a kukásautóhoz húzni a konténereket. Ez is csak egy kis odafigyelést igényelne az emberektől...

Tájékoztató matricák is készültek, hogy egyértelmű legyen.
STKH

Hogy segítsük megszabadítani a várost, a lakóhelyünket a szeméttől, vegyük át még egyszer, mire való a szelektív sziget (mielőtt tönkretesszük ezt a jó lehetőséget):

Mi kerülhet a sárga zacskóba a háztartásokban? Az ábra mutatja.
STKH

A fém és műanyagos konténerbe helyezhető hulladékok(szárazon, lapítva): PET palack (ásványvizes, üdítős flakon), mosószeres, öblítős flakonok, fólia, nejlontáska, műanyag zacskó, fém (sörös-, energiaitalos-, konzervdoboz), italos karton (tejes és üdítős doboz kiöblítve).

A kék zacskó vagy a szelektív szigetek papírgyűjtő edényeinek tartalma.
STKH

A papíros konténerbe helyezhető hulladékok (mindig lapítva): újságok, magazinok, szórólapok, papír, karton. Az üveges gyűjtőedénybe helyezhető hulladékok (szárazon, kupakkal): befőttes- és bébiételes üveg, italos üvegek.

Ne piszkítsunk már oda, ahol élünk...!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek