Szemét szelektíven - szívvel és ésszel

Aki szelektív sziget közelében él, vagy rendszeres használója ennek a környezetkímélő módszernek, az már tapasztalta: vannak, akik - bocsánat a kifejezésért - egészen szemét módon bánnak a lehetőséggel.

Sopronban 25 hulladékgyűjtő szigeten végzi az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. a szelektíven gyűjthető csomagolási papír, műanyag és üveg hulladékok gyűjtését. Az önkormányzat két szigetet szüntetett meg az elmúlt években, egyiket a Besenyő utcában, a másikat a volt Locomotiv szállónál. Mindkettőt a lakossági panaszok és a szigeteken elhelyezett nagy mennyiségű oda nem való hulladék miatt. Vagyis a közelben élők nem bírták már elnézni és elviselni, hogy mik kerülnek az utcára és hogyan...

Nem szabadna így kinéznie a szelektív szigetnek és semmi keresnivalójuk ott a festékes vödröknek.

A panaszok gyakran éppen az STKH felé fordulnak, mondván, a rendetlenségért ők felelnek. Pedig a szemetet a városban élők hordják oda. A szigetekről a műanyag és a papír gyűjtőedényeit hetente hatszor, míg az üveg frakciót hetente egyszer szállítják el a cég munkatársai. A hét minden napján, még vasárnap és ünnepnapokon is takarítják a szigeteket, éppen a rendezettségének megőrzése és a panaszok megelőzése érdekében. De hiába minden igyekezet, ha a hulladék úgy nő és szaporodik, hogy szinte követhetetlen. Komoly problémát jelentenek a konténerek mellé elhelyezett építési törmelék, lomok és elektromos berendezések - ezek nem idevalók, de a zöldudvarokon ingyenesen leadhatók. Az már egy másik kategória, hogy a kihelyezett gyűjtőedényeket rendszeresen meg is rongálják. Előfordult, hogy többször felgyújtották a szelektív edényt, meg is kellett szüntetni azon a helyen.

Az STKH szomorú tapasztalata, hogy a szigetekről begyűjtött szelektív hulladékban jelentősen növekszik az oda nem illő szemét mennyisége. Ilyenek például a kommunális hulladékok (ami a szürke kukába való!), festékek, hígítók, építési törmelékek, ruhák, lambéria, laminált padló. De találtak már a műanyag és a papír között macskaalmot, kutyaürüléket, állati tetemeket is. Nonszensz... Egyértelműen ki van írva és már a gyerekek is kívülről fújják: a hulladékgyűjtő szigeteinken kizárólag csomagolási hulladékok helyezhetők el!

Gyakori probléma még az is - mintha ennyi is nem lenne már sok -, hogy a szabálytalanul parkoló autók miatt nem tudják megközelíteni a szigeteket, vagy nem tudják a kukásautóhoz húzni a konténereket. Ez is csak egy kis odafigyelést igényelne az emberektől...

Tájékoztató matricák is készültek, hogy egyértelmű legyen.
STKH

Hogy segítsük megszabadítani a várost, a lakóhelyünket a szeméttől, vegyük át még egyszer, mire való a szelektív sziget (mielőtt tönkretesszük ezt a jó lehetőséget):

Mi kerülhet a sárga zacskóba a háztartásokban? Az ábra mutatja.
STKH

A fém és műanyagos konténerbe helyezhető hulladékok(szárazon, lapítva): PET palack (ásványvizes, üdítős flakon), mosószeres, öblítős flakonok, fólia, nejlontáska, műanyag zacskó, fém (sörös-, energiaitalos-, konzervdoboz), italos karton (tejes és üdítős doboz kiöblítve).

A kék zacskó vagy a szelektív szigetek papírgyűjtő edényeinek tartalma.
STKH

A papíros konténerbe helyezhető hulladékok (mindig lapítva): újságok, magazinok, szórólapok, papír, karton. Az üveges gyűjtőedénybe helyezhető hulladékok (szárazon, kupakkal): befőttes- és bébiételes üveg, italos üvegek.

Ne piszkítsunk már oda, ahol élünk...!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek