Meteor robbant fel az éjjel Magyarország felett

Hangrobbanást keltő meteor zavarta meg péntek hajnalban a nagyatádiak nyugalmát.

Hangrobbanásra lettek figyelmesek péntek hajnalban a Nagyatád környékén élők. Négy óra előtt nem sokkal történt az esemény, a különös jelenséget észlelők fényhatást is láttak - írja a Sonline .

A megfejtés csillagászoktól érkezett. Kolláth Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem tanára a lapnak elmondta: a Zselici Csillagpark egyik kamerája pontosan 3 óra 51 perckor egy látványos fénycsóvát rögzített.

Schmall Rafael, a Csillagpark asztrofotósa egyértelműen tűzgömbként írta le a hajnali tüneményt a somogyi égbolton. Mint mondta: elég nagy lehetett, mert vastag felhőzet volt és még így is látszik a kamera felvételein, olyan fényes volt, mint a Hold.

A csillagászatban tűzgömbnek azokat a meteorokat nevezik, amelyek fényessége a légkörbe érve eléri vagy meghaladja a Vénuszét. Ezek viszonylag ritkák a szakértők szerint, elsősorban meteoresők – Perseidák, Geminidák – idején fordulnak elő.

Mivel az észlelők hanghatásra lettek figyelmesek, ezért vélhetően egy bolida jutott a légkörbe. Így hívják ugyanis a légkörben felrobbanó, hangrobbanást keltő meteorokat.

Ritka égi tünemény.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hírek