Az állam magára hagyta az egykori gyermekotthont

Több mint tíz éve üres a József Attila úton az egykori gyermekotthon, ami így nem éri meg a századik születésnapját.

Az elmúlt évtizedekben egy intézményt jelentett az épületegyüttes, a háború előtt azonban két külön ingatlan volt a József Attila úti gyerekotthonként ismert ingatlan. Egyik része az evangélikus, a másik a katolikus egyházé volt. Utóbbi 1928-ban épült, bánya- és erdőmérnök egyetemisták számára, a Szent Imre tér felőli bejáratán megkopva bár, de még kibetűzhető az egykori felirat. Wälder Gyula tervei alapján, az építkezést Hárs György építészmérnök, okleveles építőmester irányította.

A másik épület, a József Attila úti bejárattal Evangélikus Teológiai Kollégiumként működött, a Luther-rózsa most is látszik a boltív alatt.

Az egykori gyerekotthon épületegyütteséhez még nagy kert is tartozik.
TiborT

Évtizedekig állami gondozott gyerekek otthonaként működött aztán a két épület, de mostohán bánt velük (is) a sors, meg az idő. Végül tarthatatlanná vált a helyzet, a gyerekeket 2009-ben kiköltöztették, az épület magára maradt. Felújítása hatalmas összeg lenne, de ez nem lehet akadály, hatalmas beruházásoktól zeng az ország. Az Alsólőverek szép régi épülete mégsem kell senkinek - addig legalábbis, míg menthetetlen nem lesz. Mert a telekre már biztosan lesz vevő.

Valahol az is egyfajta gazdagság, hogy egy ilyen épületet hagyunk tönkremenni.
TiborT

Sokáig a megye tulajdonában volt az ingatlanegyüttes, Sopron, ha akart volna sem tudott volna sok mindent tenni az érdekében, meg aztán megvannak a saját üres épületei. Néhány éve azonban nagy rendezés volt az állami ingatlanok tekintetésben és az egykori gyerekotthon is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez került. Levélben kérdeztünk rá a jobb sorsra érdemes alsólövereki ingatlan várható jövőjére.

"A Sopron, József Attila út 42. szám alatti ingatlan vonatkozásában tájékoztatjuk, hogy a Magyar Állam tulajdonában álló ingatlan hasznosításáról az MNV Zrt. által még nem született döntés" - áll a tömör válaszban.

És a többi síri csend. Az ingatlan jövőjére legfeljebb fogadásokat lehet kötni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek