A parkerdő is erdő, meg kell újulnia

Az erdőjáró soproniak az elmúlt hetekben a parkerdő sűrűn látogatott részeiben is fakitermelést tapasztaltak. Szakembert kértünk meg, magyarázza el, miért kell olykor az egészséges egyedeket is kitermelni.

"A közelmúltban a Soproni Egyetem azzal kampányolt, hogy minden új hallgatója után ültet egy fát. Ennek az ökoimázsnak ugyancsak ellentmond, hogy az elmúlt időszakban megnőtt a fakivágások száma a Tanulmányi Erdőgazdaság területén, amit mi, erdőjárók látunk, már a legfrekventáltabb túraútvonalak mentén is" - írta természetbarát olvasónk.

Már elszállításra várnak az erdő feldarabolt óriásai.
Olvasó

A Muck felé vezető út mentén, a Várhely felé vezető úton, a Hétbükkfa környékén, a Károly-kilátónál, többek között a Boszorkány meseösvény mellett, sőt az Ojtozinál, az emlékmű közvetlen közelében is fakitermeléssel találkozhat a soproni erdőjáró. "A Károly-kilátó felé szinte lyukak keletkeznek a sétaút mellett. Szemmel láthatóan nem csak a satnya, vagy beteg fák kivágása folyik, sok a láthatóan épületfának vágott faanyag, a vörösfenyő is. Kívülállóként nehéz megítélni, mennyire indokolt, tervszerű a kitermelés, mi csak a mérték hirtelen növekedését látjuk" - tartalmazta a levél, aminek megválaszolására Folcz Ádám, a TAEG Zrt. főmérnöke vállalkozott.

Ami a laikusnak a fa kivágása, az a szakembernek tervezett kitermelés.
NM

- Társaságunk is kap hasonló leveleket, s tulajdonképpen jó az, ha az erdőt járók aggódnak kedvenc helyeikért. Szakmailag azonban indokoltak ezek a kivágások, s tulajdonképpen egyetlen mondattal is össze tudom foglalni a lényegét: a parkerdő is erdő. Azokat a fákat, amik már elérték növekedésük és erejük zenitjét, alattuk pedig már nőnek az utódok, ki kell vágni, hogy átadhassák a helyüket a következő nemzedéknek - kezdte magyarázatát a szakember.

- Az erdőt fenntartani, kezelni, különösen a parkerdei részt rendben tartani sok pénzbe kerül. De - bár a hegyvidéken kísérleti jelleggel erre is van példa - ez nem rezervátum. Az erdőgazdálkodás, ahogy benne is van a szóban, gazdálkodik a nyersanyaggal, természetesen szabályokkal pontosan körülírt és tervszerű formában. A fakitermelés mindig egy hosszú távú szakmai terv alapján megy végbe. Ezek a tervek az erdőre jellemző fajok függvényében harminc és száz év közötti időszakokat is felölelhetnek akár a tervezés szintjén, de konkrétan tíz évre szólnak. Szigorú hatósági egyeztetés előz meg minden kitermelést és több állami, illetve szakmai hatóság ellenőrzi is a kivágásokat. Tehát megnyugtathatok mindenkit, a gazdasági okok mellett az erdő érdekében történik a kitermelés. Ha azt akarjuk, hogy harminc, ötven év múlva is legyen erdőnk és parkerdőnk, helyet és lehetőséget kell adnunk a fák következő nemzedékének - fogalmazott Folcz Ádám. A főmérnök megmutatta a Boszorkány meseösvény melletti tájékoztató táblát is, amin erről az úgynevezett átalakító üzemmódban kezelt erdőtömbről tájékoztatják az érdeklődőt. Érdemes elolvasni...

Tájékoztató tábla is elmagyarázza a fakitermelés szabályait.
NM

A szakember elmagyarázta azt is, a kivágásra ítélt fák kiválasztása is több szempont alapján történik. Fontos, hogy megelőzzék az "érett" egyed öregedését, rothadási folyamatok megindulását, hiszen akkor értéktelenné válik. De ennél is fontosabb, hogy legyen alatta "újulat", azaz utód.

Élni akarnak az erdő legkisebbjei is.
NM

Amit mi laikusok esetleg csak gaznak vagy cserjeágnak látunk, az bizony lehet, hogy egy már növekedésnek indult tölgycsemete. Életben maradásához fényre és helyre is szüksége van. Az erdő növényeinek nagy versengésében - ugyanúgy, mint a természetben mindenütt - csak a legerősebbek, legegészségesebbek maradnak életben.

Elöl a fiatal fa, mögötte idősebb társa. Az ő életük is véges.
NM
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek